НАП следи под лупа собствениците на заведения с дългове към фиска

Новини
14:51 - 22 Февруари 2024
1498
НАП следи под лупа собствениците на заведения с дългове към фиска

Националната агенция за приходите (НАП) поставя под постоянен мониторинг длъжници - собственици на заведения за хранене в цялата страна, които са направили опит да се укрият от данъчните служители. Това съобщиха от НАП.

В началото на месеца приходната агенция е стартирала масови проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета. Инспекторите на НАП са иззели около 97 000 лв. от касите на заведенията с цел погасяване на дълговете.

От приходната агенция поясняват, че малко над 30% от лицата са започнали да заплащат задължения си към фиска.

Данъчните са установили, че не малък брой от селектираните дружества са затворили обектите си по време на проверките. Близо 10% пък са сменили фирмите, които стопанисват, както и регистрацията на фискалните устройства.

Техни представители ще бъдат поканени на спешни персонални срещи с териториалните директори за обсъждане на ангажименти за погасяване на задълженията им към фиска. В случай че не започнат да плащат дълга си, спрямо тях ще се предприемат допълнителни мерки, като поставянето им под постоянно наблюдение, образуване на контролни производства и др.

Заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов заяви, че приходната агенция предпочита партньорския подход към данъкоплатците. По думите му няма да има компромиси за опитите за заобикаляне на законодателството с цел избягване погасяването на данъци и осигурителни вноски.