Напрежение между САЩ, Иран, Русия и Китай

Възможна е допълнителна ескалация заради ядреното споразумение

Новини
14:56 - 17 Май 2019
2143
Напрежение между САЩ, Иран, Русия и Китай

Руският президент Владимир Путин каза вчера, че Москва призовава иранското ръководство да спазва ядреното споразумение с шестте световни сили въпреки изтеглянето на САЩ от него, съобщава Ройтерс.

Говорейки пред журналисти в Сочи след срещата си с австрийския президент Александър Ван дер Белен, руският лидер допълни, че споразумението с Техеран се разпада, но той въпреки това съветва иранските лидери да го спазват независимо от това какво ще правят САЩ. След решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от споразумението, "Европа не може да направи нищо, за да го спаси", и ако Иран започне да не изпълнява ангажиментите си по него "всеки ще обвинява за всичко Иран", посочи Путин.

Той отбеляза, че Русия е доволна, че е помогнала за споразумението с посредничеството си и че е готова да помага и занапред, но добави, че Русия не е "спасителен отряд" и че тя не може да оправя "всичко, което не зависи изцяло от нас".

Според него въвеждането на нови санкции на САЩ срещу Иран, както и заплахите за глоби за европейските фирми, сътрудничещи с Техеран, са провокационни стъпки.

"Международната агенция за атомна енергия най-малко 13 пъти направи проверки в Иран и всеки път се потвърждаваше, че той спазва задълженията си по споразумението. Въпреки това САЩ излязоха от споразумението по други причини, които им се струват важни", каза австрийският президент.

"От европейска гледна точка за особено провокационен може да се смята фактът, че след излизането си от споразумението САЩ въведоха нови санкции срещу Иран. Това си е едно чисто американско решение, но заедно с това те казаха, че всички европейски фирми, които търгуват с Иран, могат да бъдат наказани, с отнемането на бизнеса им в САЩ", допълни той.

Официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Лу Кан коментира заявлението на заместник-държавния секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън на брифинг в четвъртък, като отбеляза, че това е неприемливо за Пекин.

„Позицията на Китай е, че страните с най-големи ядрени арсенали трябва да изпълнят своите задължения за разоръжаване. Те трябва да продължат да изпълняват двустранните споразумения за контрол над въоръженията и да продължат действието на тези документи. Нашите ядрени сили се намират на минималното необходимо ниво за поддържане на националната сигурност. Китай няма да участва в никакви преговори за тристранно споразумение по ядрените въоръжения“, категоричен е Лу Кан. 

А министърът на външните работи на Иран Мохамад Джават Зариф призова Русия и Китай да вземат отношение и да предприемат конкретни действия за запазване на ядреното споразумение, след като САЩ се оттеглиха от тази сделка миналата година. Зариф заяви това вчера по време на посещението си в Пекин. Той също така добави, че ще разговаря с китайските власти за „двустранните връзки и много опасните въпроси, които продължават да са актуални в нашия регион”.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей посочва, че няма да има война със САЩ въпреки покачилото се напрежение относно ядрения капацитет на Иран, неговата ракетна програма и подкрепата му за близките държави Йемен, Ирак, Сирия и Ливан.

Ситуацията се нажежи допълнително, след като Саудитска Арабия обяви, че дронове са атакували две помпени станции на голям тръбопровод два дни след като петролни танкери станаха обект на "операции за саботаж" в териториалните води на Обединените арабски емирства.

От друга страна лидерът на ливанската военна групировка „Хизбула” Хасан Насралах, заяви в Бейрут, че в случай на война със САЩ, Ирак няма да остане сам. „Ако Америка започне война срещу Иран, той няма да остане сам в този сблъсък, защото съдбата на нашия регион е важен за бъдещето на ислямския свят”, добави той.