Народът пита: "Коя е най-добрата ваксина"

Горещият телефон на МЗ прегрял от въпроси

Общество
17:27 - 24 Ноември 2021
4712
Народът пита: "Коя е най-добрата ваксина"

285 обаждания са приети днес на телефонната линия за въпроси, свързани с ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, съобщиха от здравното министерство и се похвалиха с успешен старт на кампанията. 

Министерството на здравеопазването отчита засилен интерес от страна на гражданите към телефонната линия за въпроси, свързани с ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, която работи от тази сутрин.
До момента приетите обаждания са 285, a най-често задаваният въпрос е “Коя е най-добрата ваксина/най-подходящата ваксина?“.

Сред другите постъпили въпроси са трябва ли да се ваксинират гражданите, ако скоро са преболедували, в т.ч. да бъде ли поставена или отложена втора доза; кога може да се постави бустерна доза и каква да е тя; могат ли и кога да се ваксинират хора с хронични заболявания като диабет, хипертония, астма, с проблеми с щитовидната жлеза и др.; въпроси за нежеланите реакции след ваксинация – основно за високата температура (след колко време отшумява, нормално ли е и т.н.);

ефективни ли са ваксините срещу Делта варианта; колко време след ваксинация хората са защитени; въпроси, свързани със съдържанието на ваксините – има ли в тях графен и др.

На въпроси за ваксините, на тел. 02/ 9301 445, отговарят д-р Филип Тенчев и д-р Димитър Страшимиров от МУ София, както и специалисти от НЦОЗА.

Обръщаме внимание, че телефонният номер разполага с няколко линии и при повикване се чува сигнал „свободно“, макар в същото време специалистите да разговарят с други граждани.