НАСА откри обитаема планета?

Намира се на 137 светлинни години от Земята

Мистика
08:39 - 08 Април 2024
41113
НАСА откри обитаема планета?

Астрономите на НАСА са открили необичайна планета на 137 светлинни години. Екзопланетата TOI-715 b, известна като „Супер-Земя“, е 1,5 пъти по-голяма от Земята и обикаля в обитаемата зона около червена звезда. Планетата може да има благоприятни условия за живот.

Експертите планират да проведат повече изследвания на нейните характеристики и атмосфера, за да определят дали TOI-715 b е потенциално обитаема планета-спътник. Космическият телескоп James Webb (JWST) и Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), който е изстрелян преди шест години, играят важна роля в изследването на екзопланети.

TOI-715 b вече е открита от международен екип от учени, които използват множество наземни телескопи, за да определят нейните характеристики.

Резултатите от изследването показват, че орбитата на TOI-715 b има кратък период на въртене от само 19 дни, еквивалентен на една „година“ по земните стандарти. Оказва се също, че едната страна на планетата винаги е обърната към своята звезда, което може да причини значителни температурни колебания между дневната и нощната страна.

Освен това се смята, че в същата система може да съществува друга планета, подобна на Земята. НАСА казва, че планетата може да е най-малката планета, открита от TESS в обитаемата зона и, заедно с други планети в зоната, ще бъде обект на по-подробно изследване с помощта на телескопа JWST. Може би в бъдеще ще се открият признаци на атмосфера на тези потенциално обитаеми планети.