НАСА : Сбогом на марсохода "Опортюнити"

Учените обявиха край на мисията, след като машината изчезна в пясъчна буря на Червената планета

Новини
14:49 - 14 Февруари 2019
1642
НАСА: Сбогом на марсохода "Опортюнити"

В силно емоционално обръщение, екипът на НАСА обяви край на мисията на марсохода „Опортюнити“. Това се случи 8 месеца след като машината се изгуби в пясъчна буря на повърхността на Червената планета, съобщи „Индипендънт“.  

Учените застанаха пред точна реплика на апарата и обясниха, че нямат никакво съобщение от него и че мисията е приключила. Учените описаха трудния процес на сбогуване с машината, която на галено наричали „Опи“ и гледали на него като на член от семейството.  

„Стоя тук с чувство на дълбока признателност и балгодарност“, заяви администраторът Томас Цурбухен. Машината е изпратила огромен брой записи от марсианската повърхност, докато е пътувала в разстояние на 45 км. Факт е, че се е задържала на Марс по-дълго от всеки друг апарат, приземявал се там.

Тъкмо "Опортюнити" направи колосалното откритие, че е имало течаща вода на Марс и вдъхна надежда на човечеството, че там може да има живот и дори някой ден да бъде родна планета на част от човечеството. 

Но през юни 2018 година, след като изпрати на НАСА съобщение, че наоколо става тъмно и батериите се изтощават, марсоходът повече не се обади. Огромна пясъчна буря покрила цялата планета и се предполага, че пясъкът е покрил слънчевите панели, захранващи „Опи“ с електроенергия, предизвикала изключването му.