НАСА: Северното сияние около 10 май е било най-мощното от 500 г.

Явлението обикновено се наблюдава само на високи географски ширини

Актуални новини
08:30 - 22 Май 2024
1459
НАСА: Северното сияние около 10 май е било най-мощното от 500 г.

Ослепителното Северно сияние, което наскоро озари небето на Европа и Северна Америка, е било най-силното от векове. Предположението е на астрономи от НАСА. Според учените подобно явление не е било наблюдавано дори през последните 500 години. Полярните сияния обикновено се наблюдават само на високи географски ширини, като например в Канада, Скандинавия и понякога в Северна Великобритания.

Мощна геомагнитна буря от Слънцето, обаче спомогна светлините да се появят по-на юг към Екватора в периода около 10 май. Изригването в този период на нашата звезда беше най-силното, удряло планетата Земя от 2003 година насам. 

Геомагнитните бури са причинени от слънчеви изригвания. Изстрелват се потоци от заредени частици между планетите.

„По Гергьовден имаше много силно слънчево изригване, което изстреля такива частици. Всъщност то прокара пътя на останалите изригвания и потоци от плазма, които достигнаха Земята“, поясни доц. Петя Трифонова.

Когато заредените частици достигнат до магнитното поле на земята, ставаме свидетели на полярни сияния.

„Те правят така, че атмосферата започва да свети. И на височини до 60-90-100 километра най-силно се влияе кислородът, който започва да свети в зелено“, обясни доц. Никола Петров.

Феноменът беше видим в северните части на България.