НАСА засече 21 марсотресения на червената планета

Причинени са от движения във вътрешността на планетата, вероятно от вулканични горещи точки

Свят
15:39 - 02 Октомври 2019
1751
НАСА засече 21 марсотресения на червената планета

НАСА засече 21 марсотресения на червената планета, използвайки суперчувствително устройство на апарата Инсайт, кацнал на Марс миналата година, съобщава "Дейли мейл", цитирайки НАСА.

Учените пускат извадка от записи, които са ускорени и обработени, така че да могат да бъдат чути от човешкото ухо.

Марсотресенията са еквивалент на земетресенията и са причинени от движения във вътрешността на планетата, много вероятно от вулканични горещи точки.

Изучаването на тази сеизмична дейност ще помогне за проучването на вътрешната структура на Марс и може също да помогне да определи кои от вулканите на планетата все още са активни.

Сеизмометърът на Инсайт е открил повече от 100 звукови събития, но експертите смятат, че само 21 от тях с голяма вероятност могат да се определят като трусове.

Един от трусовете достига магнитуд 3,7, а друг е с пик 3,3. Останалите може да са марсотресения, но може да представлява различен източник на звук.

Инсайт пристигна на повърхността на Марс през ноември 2018 г. и регистрира първите сеизмични трусове още през април.

"Беше вълнуващо, особено в началото, когато чух първите вибрации", каза инженерът Константинос Чараламбос от Империъл Колидж Лондон, който помага за осигуряването на аудиозаписите. "Представяте си какво наистина се случва на Марс, докато Инсайт си седи на повърхността."

"Марсианската кора е като смесица от земната и луната", коментира говорител на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. "Марс със своята повърхност с кратери е малко по-подобен на Луната със сеизмичните се вълни, които продължават за минута или повече, докато земетресенията на Земята могат да дойдат и да заминат за секунди."

Сеизмометър на борда на апарата е толкова чувствителен, че може да долови звука на марсианския вятър.

Уредът може също така да разпознава движенията на роботизираното рамото на апарата, както и други механични шумове на самия Инсайт.

Междувременно пробивен инструмент на устройството - предназначен за измерване на вътрешната температура на планетата - по същество е неактивен от месеци.

Инженерите се опитват отново да активират устройството, за да проведат и този конкретен експеримент. Така наречената "къртица" е предназначена да проникне на 5 метра под повърхността на Марс, но успява само 30 сантиметра, преди да се повреди.

Изследователите подозират, че марсианският пясък не осигурява необходимото триене за копаене, което кара "къртицата" безпомощно да подскача в дупката, вместо да се зарови по-дълбоко и да образува яма около себе си.