Русия се прицели в Марс

Русия
18:33 - 20 Август 2019
2891
Русия се прицели в Марс

Срокът за ползване на Международната космическа станция (МКС) може да бъде удължен до 2030 г.,а Русия вече гледа към Марс. Това заяви на форума "Машук" в Пятигорск изпълнителният директор на Роскосмос за пилотираните космически програми Сергей Крикальов.

"В момента срокът за ползване на станцията е до 2020 г., а с партньорите си се договорихме за удължаване до 2024 г. - каза той. Сега партньорите обсъждат възможността за ползване на МКС до 2028 г., а може би и до 2030 г. За целта е нужно да се потвърди възможността конструкцията и системите на станцията да функционират по-дълго.

По думите му, първоначално било планирано МКС да функционира 15 години. Той припомни, че руската станция "Мир" също е функционирала 3 пъти по-дълго от първоначално обявения срок.

Крикальов освен това отбеляза, че Роскосмос разглежда възможността за бъдещи мисии до Марс, но тя засега е неприемлива, като се имат предвид съществуващите в момента срокове за полет до Червената планета.

"Планирайки бъдещи марсиански мисии, си даваме сметка, че дозата радиация, която може да получи космонавт при пътуването му до планетата Марс или луните й при съществуващите срокове за полет и сегашните средства за защита всъщност е неприемлива за човека", каза той. А този въпрос можел да бъде решен или чрез увеличаване на защитата, или чрез ускоряване на полета. "Нови двигатели ще позволят да се стигне по-бързо до дестинацията", поясни Крикальов.