Наша фирма лъсна в нови санкции срещу Русия от САЩ

Путинофил и узбек попаднаха под американските удари с компания на пъпа на София

САЩ
20:26 - 01 Февруари 2023
2482
Наша фирма лъсна в нови санкции срещу Русия от САЩ

Съединените щати наложиха в сряда санкции на 22 лица и фирми в няколко държави, които Вашингтон обвини, че са свързани с глобална мрежа за избягване на санкции, подкрепяща военнопромишления комплекс на Русия.

Сред тях е регистрираната през лятото на 2019 г. в София на улица "Любен Каравелов" "Ю-СТОУН ЛИМИТЕД" ООД с предмет на дейност:

"проучване, проектиране, изработване, внедряване и сервизно обслужване на програмно осигуряване, проектиране, производство и сервиз на електронни и електронноизчислителна техника, производствена, консултантска, посредническа и търговска дейност и услуги, както и всяка друга дейност, незабранена от закона."

Съдружници са Макс Пифлакс и Александър Волфович, като вторият е основен акционер (85%) и управител. И двамата са сред санкционираните днес от Министерството на финансите във Вашингтон физически лица.

Мрежата включва компании, базирани още в Сингапур, Кипър и Израел и САЩ смятат, че тя се ръководи от от базирания в Русия и Кипър търговец на оръжие Игор Зименков.

Мрежата е участвала в проекти, свързани с руските отбранителни способности, включително доставка на високотехнологични устройства след нахлуването на Русия в Украйна, сe казва в съобщението. Ходът, който идва в момент, когато Вашингтон се стреми да увеличи натиска върху Москва заради нахлуването й в Украйна, е част от усилията на САЩ да се насочат към избягването на санкции по света и да ограничат достъпа на Русия до приходите, от които се нуждае за войната, каза Министерството на финансите на САЩ.

"Отчаяните опити на Русия да използва проксита, за да заобиколи санкциите на САЩ, показват, че санкциите са направили много по-трудно и по-скъпо за руския военно-промишлен комплекс да снабдява военната машина на Путин", каза в изявлението заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.


За Александър Волфович е обяснено, че е "базиран в Кипър оръжеен брокер и сътрудник на мрежата на Зименков. Освен че е собственик и директор на GBD Limited, Александър Волфович е публичен регистриран собственик на следните шест компании от мрежата на Зименков:

Mateas Limited, базирана в Кипър, в която собственост има узбекът Пифлакс (б.р.) 
Kliosa Limited (Кипър)
VFC Solutions LTD (Кипър)
U-Stone Limited ЕООД (България)
GMI Global Manufacturing & Integration Limited, базирана в Кипър и участваща в договорни отношения между Александър Волфович и Натан Зименков.
D.E.S. Defence Engineering Solutions LTD, базирана в Израел и свързана с руски държавни военни производители."

Александър Волфович е санкциониран в съответствие с изпълнителна заповед 14024 на президента Джо Байдън от 15 април 2021 г. по повод вредни действия в чужбина на властта в Русия. Мотивите са: "за материално подпомагане, спонсориране или предоставяне на финансова, материална или технологична подкрепа за, или стоки или услуги на или в подкрепа на Игор Зименков". По същия президентски указ са санкционирани фирмите му "за това, че е притежавана или контролирана от, или за това, че е действала или се е предполагало да действа за или от името на, пряко или непряко, Александър Волфович".

Станислав Волфович и Ариел Волфович - двамата пълнолетни синове на Александър, заемат ръководни роли в организации в мрежата на Зименков като "длъжностни лица, висши изпълнителни служители или членове на борда на директорите на VFC Solutions LTD".

Макс Борисович Пифлакс (Maks Piflaks) е директор на Mateas Limited, както и неговият син Гилад Пифлакс, са членове на мрежата на Зименков и служители на D.E.S. Defense Engineering Solutions LTD. Пифлакс оперира и в България чрез фирмата на Волфович с 15% дял в Ю-СТОУН Лимитед, сочи справката на Lupa.bg. 

Игор Владимирович Зименков и лицата в "мрежата на Зименков" са участвали в проекти, свързани с руските отбранителни способности, включително доставка на руска компания на високотехнологични устройства, след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Някои членове на мрежата на Зименков също са подкрепили санкционираните, държавни руски отбранителни предприятия "Рособоронекспорт" OAO и държавната корпорация Ростех, които са ключови части от военно-промишления комплекс на Русия. И двете са вече санкционирани, се посочва в съобщението.

Игор Зименков работи в тясно сътрудничество със сина си Натан Зименков и широка мрежа от физически и юридически лица с цел продажби на руски отбранителни продукти на правителства на трети страни. Като част от тези усилия Игор и Натан Зименкови са имали пряка кореспонденция със санкционирани руски отбранителни фирми. Освен това те са участвали в множество сделки за руска киберсигурност и продажба на хеликоптери в чужбина и са се ангажирали директно с потенциални клиенти на "Рособоронекспорт", за да позволят продажбите на руско военно оборудване. Игор Зименков поддържа тесни връзки с персонала на санкционираното руско държавно предприятие "Рособоронекспорт" и е предоставял информация на персонала на "Ростех" в чужбина. Натан Зименков е поддържал пълномощници за фирми от мрежата на Зименков от името на баща си Игор Зименков.

Освен това Игор Зименков подкрепя беларуския военно-промишлен комплекс, като улеснява продажби на вече санкционираното беларуско държавно външнотърговско предприятие "Белспецвнештехника" (BSVT) в Латинска Америка.