Натиск: Пожарната и ГВА подгониха концесионера на летище "София"

Новини
14:30 - 14 Декември 2021
4624
Натиск: Пожарната и ГВА подгониха концесионера на летище "София"

Малко преди Коледно-новогодишните празници концесионерът на летище "София" ще трябва да мисли за организационни дейности и подобрения, а не за веселба. Положението явно не е розово, след като от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ погнаха изпълнителният директро на концесионера "Соф Кънект“ АД - Кабайеро Пинто Хесус.

Оказа се, че части от аеропорта не отговарят на предписанията, дадени преди време от пожарната.

Разпореждането е резултат от извършената обстойна контролна проверка на летището от 19 октомври до 30 ноември 2021 година. По време на инспекцията пожарникарите са установили, че в салоните за пристигащи и заминаващи пътници на двата терминала не са поставени схеми за евакуация. Поставените в административните сгради схеми за евакуация пък не съответствали на изискванията.

Голяма част от осветителните тела на аварийното евакуационно осветление в подземното ниво на "Терминал 1" пък се оказали неизправни. На летището въобще не били открити протоколи за техническото обслужване на съществуващите димни завеси, така че най-вероятно такова не е правено.

За голямо учудване пожарните експерти били сюрпризирани от факта, че е бил възпрепятстван достъпът до противопожарните кранове в "Ниво 2" в зоната за сигурност на "Терминал 2". На всичкото отгоре била нарушена и замазката около пожароустойчивите врати на "Ниво 1".

Но най-неприятно пожарникарите били изненадани от факта, че концесионерът не успял да представи изисканите удостоверения за „реакция на огън“ на неотдавна поставените на "Терминал 2" дивани и мокети, с които изпълнителният директор на „Соф Кънект“ твърде много се гордее, твърди "Банкер".

В крайна сметка, инспекторите от Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ разпореждат на концесионера до края на годината да изпълни общо 9 мероприятия. Едно от тях е спешно провеждане на учебна евакуация на персонала и пътниците.

И в допълнение на всичко това - след множеството предписания на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА), се оказа, че част от тях все още не са изпълнени. Почти всеки ден служители на дирекцията инспектират определени райони от летището, като постоянно се добавят нови и нови изисквания, които трябва да подобрят работата.