НАТО: Европейската сигурност зависи от Алианса

Столтенберг заяви, че Китай инвестира силно във въоръжение от най-ново поколение

Свят
14:10 - 19 Ноември 2019
1784
НАТО: Европейската сигурност зависи от Алианса

Европейската сигурност зависи от евроатлантическото единство, ЕС не може да замести НАТО. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция преди утрешната среща на външните министри от Алианса.

Той съобщи, че следващата седмица ще посети Париж, за да разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон. Преди дни Макрон заяви, че НАТО е "в мозъчна смърт". Столтенберг посочи, че в НАТО не за пръв път има различия, но силата на организацията е в това, че различията винаги са били преодолявани с обсъждане, предава БТА.

Стореното в последните години показва силата на алианса, коментира Столтенберг. При 29 съюзници винаги ще има различия - политически, културни, поясни той.

По неговите думи днес се наблюдават различия в оценката за събитията в Сирия. Според него съюзниците са единодушни, че Турция има основателни притеснения за своята сигурност.

Столтенберг заяви, че Китай инвестира силно във въоръжение от най-ново поколение и това се отразява на сигурността на страните от НАТО. Ядрените способности на НАТО са най-голямата сила за сдържане, посочи той. Генералният секретар допълни, че ядрените сили на САЩ, включително разположеното в Европа въоръжение, са най-голямата гаранция за европейската сигурност.

Няма противоречие между европейското и трансатлантическото единство. Едното не е за сметка на другото, коментира Столтенберг.

Той приветства връщането на задържаните от Русия украински кораби. Генералният секретар изрази надежда това да доведе до напредък по изпълнението на споразуменията от Минск и до постигането на политическо решение за Украйна.

Столтенберг съобщи, че външните министри от НАТО утре ще обсъдят отношенията с Русия и Китай, енергийната сигурност, въпросите за оръжейния контрол. Разговорите ще обхванат също обявяването на космоса за част от оперативното поле на алианса. Генералният секретар поясни, че НАТО няма да въоръжава космоса, но следва да е в готовност да защити разположените в орбита технически средства, които осигуряват нормалното всекидневие.

Космосът е все по-важен за военните дейности, допълни той. Столтенберг отказа да каже при какви обстоятелства в космоса НАТО може да пристъпи към задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна защита.

По повод окончателното ратифициране на протокола за присъединяването на Северна Македония към алианса той съобщи, че остава още много малко. По неговите думи процесът няма да завърши в следващите дни, но изрази очакването Северна Македония да се присъедини към НАТО в първите месеци на следващата година.