НАТО създава сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

Свят
17:10 - 27 Септември 2024
465
НАТО създава сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, цитиран от Ройтерс.

Финландия се присъедини към НАТО миналата година в отговор на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г.

Хякянен каза, че командването ще има начален годишен бюджет от 8,5 млн. евро и ще се състои от няколко десетки международни държавни служители.

По-рано този месец Финландия и съседна Швеция, която също се присъедини към алианса тази година, заявиха, че Швеция ще координира посещенията на чуждестранни войски на НАТО и международните учения в Северна Финландия.

Въпреки това Хелзинки не се стреми на нейна територия да има същия вид постоянни многонационални сили, каквито бяха разположени например в близките балтийски страни, предвид значителния размер на самите финландски сили.

Командващият финландската армия заяви, че географският обхват на новото подразделение ще бъде определен по-късно, но първоначално то ще наблюдава планирането на операциите на сухопътните сили в северноевропейския регион.