Не, личните лекари няма да се махат

Здраве
16:30 - 29 Март 2022
5967
Не, личните лекари няма да се махат

Предложение функцията на общопрактикуващите лекари да посредничат между пациентите и тесните специалисти за прегледи и интервенции скара съсловието и предизвика вълна от фалшиви новини в последните дни. По информация на Lupa.bg не е заложено джипитата да бъдат отстранени от процеса досега, а да се прецизира начинът, по който гражданите да търсят и получават адекватна медицинска помощ. 

В понеделник няколко национални медии обявиха, че днес на заседание на здравната комисия ще бъде разгледан текст, който по-късно да се ратифицира от пленарната зала, за преназначението на личните лекари. Справка на Lupa.bg разкри, че не просто такъв текст не е внесен нито като проект за ремонт на Закона за здравето, нито в деловодството на здравното министерство в отдела му за стратегии и планове и предстоящи обществени дискусии за промяна на нормативната база. 

Откъде тръгва всичко тогава? 

На 16 март се проведе дискусия с участието на политически лица за кадровия дефицит в здравеопазването, на която шефът на здравната комисия доц. Антон Тонев представи част от концепцията на "Продължаваме промяната", с която се цели облекчаване на джипитата заради пределна възраст, дългите им листи с пациенти и денонощните телефонни обаждания, с които често са заети.

Намерението на ПП е не да махне фигурата на личния лекар, а да въведе промяна на модела така, че те да са специалисти по "Обща медицина". 

Самият Тонев на 24 март публикува уточнения във връзка с тази си идея и подчертава, че всичко това може да се случи единствено и само при 100% въвеждане на електронно досие.

Той заяви, че по този начин хората със здравни проблеми ще могат да търсят помощ в кабинетите за неотложна помощ, спешна помощ и спешните отделения на МБАЛ. От там обаче вече заявиха, че това е невъзможно и ще доведе до допълнителен удар върху системата за спешна помощ. 

Днес д-р Аспарух Илиев от Берн се наложи дори да коментира предложенията на колегата си у нас. "Лично аз не подкрепям варианта за премахването на джипи-тата (оказа се, че не били компютри, а компоти, прочетете послепис 2, грешно разбрано от медиите след интервюто с Антон Тонев) и отваряне на системата за свободно посещение при всеки специалист за пациенти, обслужвани по линия на НЗОК". 

И добавя "В англоезичната литература джипитата (специалисти по обща медицина) са означени като gatekeepers - пазачи, тяхната роля е ключова и не бива да бъде отменяна. Свобода за избор на джипи е едно, свобода за достъп до всеки специалист по лична преценка на пациента е съвсем друго. Всеки един опит да се заобиколят джипитата води до експлозия на разходите без подобряване на здравето - просто посещението при специалист не може да става по лична преценка на пациента, който няма и представа какво има.

Практиката в развитите страни показва, че 95% от медицинските дейности могат да се поемат от джипита. Освен това джипито познава пациентите, проблемите, не всичко се вписва в досието (особено у нас съм сигурен, че няма да са изчерпателни). Надявам се в Здравната комисия тази идея да се коригира. Необходимо е да разгърнем първичната здравна помощ, не да я свиваме", пише той. Но уточнява, че все пак не е ясно как биха изглеждали финалните текстове. 

Според д-р Илиев депутатът Тонев е бил неправилно разбран от медиите, защото всички варианти за реформа са на ниво преговори. 

Според кулоарните слухове думите на шефа на здравната комисия идват на фона на поредния опит в страната да заработи най-сетне прословутата единна електронна информационна система, която да обхване не само пациентските досиета, но и електронно издаваните направления, рецепти и събиране на база данни за отделните заболявания. Има информация, че амбицията на "Промяната" е това да се случи в рамките на тази година, въпреки миналогодишния фалстарт на системата за рецептите. 

Други членове на здравната комисия пък прогнозират, че у нас може да се върне системата на т.нар. участъкови лекари, с което да се направи опит за оздравяването на поликлиниките. Който и вариант да бъде приет, децата със сигурност остават на грижата на личните си педиатри, както е досега.