Асен Василев: Атаката срещу мен е нескопосана

Политика
19:21 - 27 Март 2022
5122
Асен Василев: Атаката срещу мен е нескопосана

Атаката към мен е нескопосана и с неверни твърдения. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с обвиненията към него и образуването на евентуално досъдебно производство. По-рано тази седмица шефът на "Инса груп" Георги Самуилов обяви, че е подложен на политическа репресия, след като е изпратил сигнала за Василев. 

„До мен не е стигала информация за образуването на производство. Аз научих за случая от Бойко Рашков около пет минути преди да научат и медиите. От това, което той ми показа е, че се споменава среща от 5 януари на Петролната и газова асоциация, която аз съм бил ръководил. На 5-ти януари е имало среща в МС с Кирил Петков, на която аз не съм присъствал. Собственикът на „Инса оил” Георги Самуилов също не е присъствал на тази среща, там е бил неговият адвокат”, обясни той.

Василев уточни, че се е срещал със Самуилов веднъж по време на служебния кабинет.

„Искаше да даде някаква информация, за това, че е бил притискан. На тази информация направихме дописка и тя си продължи по пътя. Последва сигнал до ДАНС, който те разследват. Не знам какво е било установено”, каза още министърът.

Василев коментира още, че всеки може да подаде сигнал срещу всеки.

„Очаквахме да има разнородни атаки, тази конкретно е нескопосана. Подава се сигнал с факти, които доказуемо не са се случили”, уточни той.

По отношение на това как България ще плаща за руския газ, Василев отсече: "В долари". 

Министърът посочи, че в договорите с е заложена клаузата, че плащанията се извършват в американската валута.

„Ще се купува на еднакви условия, ние сме малък консуматор. По-големи договори, означават и по-добри цени”, каза още Василев.

Министърът изрази уверение, че новият шеф на БНБ ще бъде номинацията на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров.

„Той е по-добрият кандидат и вярвам, че ще спечели”, уточни той.