Не обичате броколи? Спокойно, генетично е

Нежеланието да се консумира този зеленчук не е каприз

Новини
19:05 - 18 Ноември 2019
5047
Не обичате броколи? Спокойно, генетично е

Учени от университета на Кентъки установиха защо на някои хора броколито и цветното зеле им се струват вкусни, а на други - че имат горчив вкус, съобщи Лента.

Оказало се, че за възприемането на горчивия вкус у човека отговаря генът TAS2R38, който кодира протеин в рецерторите на езика. Хората, които притежават вариация на гена, известна като AVI, на практика са невъзприемчиви към горчивия вкус. В случай че притежават друга вариация на гена, известна като PAV, рецепторите им са с много рязка реакция към горчивия вкус. Притежаващите двете вариации - AVI и PAV, реагират по различен начин на всеки конкретен хранителен продукт. 

Специалистите изследвали образци от слюнката на 175 пациенти с повишен риск от сърдечносъдови болести. Било констатирано, че генетично по-възприемчивите към горчивия вкус по-рядко консумират зеленчуци. Въпросните участници доверили, че за тях вкусът на броколи и цветно зеле е неприятен.

Учените отбелязаха, че изследването цели да се облекчи задачата на хората, които следват диета. Изследването на генома дава възможност да се определи подходящата дажба за пациентите. 

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американската асоциация на кардиолозите.