НЕИЗБЕЖНО: България дава 1000 войници на НАТО

Общество
09:25 - 26 Януари 2022
7472
НЕИЗБЕЖНО: България дава 1000 войници на НАТО

Май наистина дрънчи на война - България може да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души. Това ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев. Това съобщи самият той в предаването на БНТ "Денят започва".

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Затова, според Янев, използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

След заседанието на съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.

В "Денят започва" Стефан Янев изтъкна, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове.