Нетаняху: Израел се бори с "Хамас", а не с мирните жители

Свят
08:02 - 11 Януари 2024
1218
Нетаняху: Израел се бори с "Хамас", а не с мирните жители

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта, че при офанзивата в Ивицата Газа страната му се бори с групировката "Хамас", а не с мирните жители.

Днес в Международния наказателен съд в Хага започват изслушванията по делото за геноцид, заведено от Южна Африка срещу Израел.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристига в Кайро за нов кръг преговори за освобождаването на заложниците, които са все още в ръцете на  "Хамас". Те бяха отвлечени при атаката на радикалната групировка срещу Израел на 7 октомври с 1200 жертви, която предизвика израелската офанзива в Газа. Вчера Блинкън разговаря с палестинския президент Махмуд Абас, който настоя за свикването на международна мирна конференция за прекратяване на израелската окупация на Западния бряг. Блинкън потвърди позицията на Вашингтон, че палестинската автономна власт трябва да се реформира и да поеме управлението на следвоенна Газа.

 "Израел няма намерение трайно да окупира Ивицата Газа, нито да разсели нейното цивилно население. Израел воюва с терористите от "Хамас", а не с палестинските жители. Правим това при пълно спазване на международното право, увери от своя страна премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

"Целта ни е да премахнем терористите от "Хамас" от Газа и да освободим заложниците", допълни Нетаняху.

Международният наказателен съд - най-висшата съдебна институция на ООН ще заседава днес и утре по делото, заведено от Южна Африка в края на декември с обвинения към Израел, че не спазва задълженията си по Конвенцията за геноцида от 1948 г.

"Нашата опозиция срещу продължаващото избиване на населението на ивицата Газа ни накара като държава да се обърнем към Международния наказателен съд", каза южноафриканският президент Сирил Рамапоса.

От Тел Авив окачествиха действията на Южна Африка като абсурдна клевета и обвиниха Претория, че дава политическо и правно прикритие на използващия насилие режим на "Хамас".

Израел започна офанзивата си след нападението на "Хамас" на 7 октомври, при което загинаха 1200 души и още 240 бяха взети за заложници.