Нетаняху покани опозицията в правителство на националното единство

Бившият премиер Яир Лапид готов да води съвместна битка с Ликуд срещу терористите

Актуални новини
22:45 - 07 Октомври 2023
3159
Нетаняху покани опозицията в правителство на националното единство

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху покани лидерите на опозицията Яир Лапид и Бени Ганц да се присъединят към правителство на националното единство, се казва в изявление на неговата партия "Ликуд", цитирано от Ройтерс.

По-рано днес лидерът на израелската опозиция Лапид се срещна с Нетаняху и подкрепи създаването на извънредно правителство с ограничен мандат за срока на военната операция в ивицата Газа.

"Няма да се занимавам с въпроса кой е виновен и защо бяхме изненадани", заяви бившият премиер Лапид в платформата "Екс", (бивш "Туитър"). "Ще се изправим срещу врага си в единство", написа още той.

Лапид добави: "Държавата Израел е във война. Това няма да е лесна или кратка война." Той също така спомена за опасността от война на няколко фронта.

Лапид предложи на Нетаняху да сформират обща експертна коалиция, "която да може да се бори в тежката, сложна и дълга война, която ни предстои". Нетаняху знае, че "не може да води война с нефункционалния и екстремистки състав на правителството", каза лидерът на опозицията и добави, че Израел се нуждае от отговорно ръководство.

Нетаняху, който е лидер на консервативната партия "Ликуд", от края на годината е начело на дясно, религиозно коалиционно правителство, в което са представени и дясноекстремистки министри, посочва ДПА. Това е най-дясното правителство в историята на Израел.

Междувременно Израел заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че палестинската ислямистка групировка Хамас "носи цялата отговорност и ще понесе резултатите" за нападението срещу страната.

"Държавата Израел ще действа по всеки необходим начин, за да защити своите граждани и суверенитет от продължаващите терористични атаки, произхождащи от ивицата Газа и извършвани от Хамас и други терористични организации", заяви посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан в писмо до Съвета за сигурност, видяно от Ройтерс.

На снимката: Лидерите на израелската опозиция 
Яир Лапид и Бени Ганц