Нетаняху проговори след атаката: Иран допусна голяма грешка и ще си плати!

"Ще се придържаме към принципа си: който ни напада, бива нападнат от нас", закани се израелският премиер

Актуални новини
02:06 - 02 Октомври 2024
1801
Нетаняху проговори след атаката: Иран допусна голяма грешка и ще си плати!

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в първото си изявление след ракетната атака на Иран срещу Израел, че тя се е провалила, и обеща "незабавни ответни действия", предаде Ройтерс.

"Иран направи голяма грешка тази вечер и ще си плати за нея", каза Нетаняху във видеопослание, след като Иран изстреля 180 балистични ракети и 3 свръхзвукови ракети "Фатах" срещу Израел, голямата част от които са били прехванати от израелския противоракетен щит.

"Иранският режим не разбира нашата решимост да се защитаваме и да търсим сметка на враговете си", заяви премиерът на Израел. "Лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла не я разбра, очевидно и в Техеран има хора, които не разбират. Те ще разберат скоро", заплаши Нетаняху и допълни: "Ще се придържаме към принципа си: който ни напада, бива нападнат от нас".

"Иран не си е взел поука", написа на свой ред израелският министър на отбраната Йоав Галант в социалната мрежа "Екс" и също предупреди: "Който атакува държавата Израел, плаща много висока цена".

Момент от атаката на Иран срещу Израел във вторник вечерта - снарядите се виждат в небето

Междувременно израелската армия призова населението да се евакуира незабавно от две сгради в южните предградия на Бейрут и зоната в радиус от 500 метра около тях, в името на "собствената си безопасност". "Намирате се близо до опасни съоръжения на "Хизбула", срещу които нашата армия скоро ще предприеме силови действия", предупреди в съобщение в мрежите "Екс" и "Телеграм" говорителят на израелската армия Авихай Адрае, прилагайки схема, показваща местоположението на двете сгради.

Здравното министерство на Ливан съобщи снощи, че 55 души са били убити, а 156 - ранени, при израелски въздушни удари през последните 24 часа в няколко района на страната.