Нетаняху: Всички бойци на Хамас са обречени

Израел решен да спечели войната

Новини
20:47 - 25 Октомври 2023
3576
Нетаняху: Всички бойци на Хамас са обречени

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта в сряда, че всички бойци на Хамас са обречени както вътре, така и извън ивицата Газа, очертавайки две основни цели на бушуващата война, които включват изкореняването на въоръжената група и връщането на пленниците.

Говорейки в Тел Авив, премиерът разкри, че точното време за наземното нахлуване в ивицата Газа ще бъде постигнато с консенсус, но подчерта, че подготовката продължава.

Нетаняху също призова цивилните да се преместят в южната част на анклава.

Нетаняху обеща да победи напълно Хамас, който той многократно сравняваше с ДАЕШ. "Вече убихме хиляди терористи и това е само началото", каза Нетаняху в телевизионна реч в най-гледаното време. "Всички агенти на Хамас трябва да бъдат унищожени над земята, под земята, в Газа и извън Газа."

"Ние работим денонощно, за да изпълним целите на нашата война до победа и го правим без политически съображения", каза Нетаняху.

"Няма да уточнявам различните съображения, които вземаме предвид, и много от тези съображения не са ясни на широката общественост в Израел."

"Всеки ще трябва да даде отговор какво се случи на 7 октомври, включително и аз, след войната", каза премиерът. "Заедно ще спечелим", завърши той.

Съобщава се, че Израел се е съгласил на искането на САЩ да задържи планираното си сухопътно нахлуване в управляваната от Хамас Ивица Газа, така че американските сили да могат да разположат противовъздушна отбрана, за да защитят войските в региона.

"Пентагонът се бори да разположи близо дузина системи за противовъздушна отбрана в региона, включително за американски войски, служещи в Ирак, Сирия, Кувейт, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства", съобщи The Wall Street Journal в сряда.

Представители на САЩ убедиха Израел да изчака, докато тези разполагания приключат, което може да стане още тази седмица.

Иран подпомага Хамас, като ги снабдява с разузнавателна информация и също така засилва антиизраелското подстрекаване в световен мащаб, заяви говорителят на израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари в сряда сутринта.

Иран също помогна на Хамас с обучение, оръжия, финансиране и технологични познания, каза Хагари. "По целия свят прокситата работят от Йемен, Ливан - инструкциите идват от едно място - Иран", добави той.