Невероятна история: Култовата торта "Гараш" е измислена в България

Нещо за четене
16:26 - 30 Юни 2019
56490
Невероятна история: Култовата торта "Гараш" е измислена в България

Легендарната торта "Гараш" започва славния си път от... България! Оказва се, че вкусният шоколадов деликатес за пръв път е представен у нас преди близо 120 години!

През 1885 г. в Русе пристига прочут сладкар – Коста Гараш от Австро-Унгария. Сладкото изкушение, което той измисля, носи именно неговото име. но как започва всичко?

В края на XIX век в Русе е построен първият за България гранд хотел – „Ислях хане”. Мебелите, приборите, завесите са специално доставени от Виена и блясъкът на тогавашна Австро-Унгария се пренася в Русе. Когато пристига в града, Коста Гараш поема управлението на „Ислях хане”.

Краят на XIX век, основния салон на хотел "Ислях хане" в Русе

В салоните на хотела княз Александър Батенберг посреща крале. Именно за един от тези приеми Гараш създава тортата „Гараш”. След това я пренася в София в един от най-луксозните хотели за онова време – „Пахах”. Около 1900 година Коста Гараш се премества в София, за да поеме управлението на хотела. На партера се е намирала и сладкарницата, където столичани са можели да опитат парче „Гараш”.

Днес тортата е известна в цял свят и се предлага в най-известните сладкарници в Европа. А ето и оригиналната рецепта:

Торта "Гараш" се прави с пет тънки блата, направени от смес, съдържаща 200 грама орехи, 8 яйца, 220 грама пудра захар и 20 грама брашно. Всеки блат се пече върху намазнена оризова хартия при умерена температура до порозовяване, след което се оставя да изстине. Сметаната се разбива до сгъстяване, ако не е сладка се добавя захар. Шоколадът се разтопява на водна баня и по-голяма част от него се добавя към вече разбитата сладка сметана. Бърка се до получаване на еднороден шоколадов крем, към който може да се добави ром или коняк. Блатовете се редят, като всеки се маже обилно с шоколадовия мус. Накрая цялата торта се покрива с шоколадова глазура и се украсява с оцветени в зелено кокосови стърготини или филирани бадеми. Оставя да пренощува в хладилник. Сервира се на другия ден.

В оригиналната рецепта на Коста Гараш, тортата се прави без брашно. Държавният архив в Русе пази оригиналната рецепта на тортата.