Невиждани мощи на светите братя Кирил и Методий идват у нас

Те ще пристигнат от Света гора

Новини
12:34 - 22 Май 2022
1068
Невиждани мощи на светите братя Кирил и Методий идват у нас

Мощи на светите братя Кирил и Методий, за чието съществуване малцина са предполагали, идват за първи път в България. Реликвите от Света гора ще бъдат посрещнати тържествено и с литийно шествие ще бъдат приети в митрополитския катедрален храм “Света Неделя” на 23 май, където ще бъдат изложени за всенародно поклонение до 25 май.

Заради мощите на светите равноапостолни братя в тези дни храмът ще бъде отворен денонощно.

Досега българите, посещаващи Рим, можеха да се поклонят в базиликата “Сан Клементе” на мястото, където се пазят част от мощите само на свети Кирил. Те обаче не са в саркофага в криптата, където всяка година на 24 май официалните български делегации поставят цветя, а са зазидани в стената вляво от входа на църквата.

Те изчезват от “Сан Клементе” по време на Наполеоновото нашествие в Рим и са открити едва през 1962 г. в частен параклис на аристократично семейство от ирландския монах Леонард Бойл, който по-късно оглавява секретния архив на Ватикана.

Невероятната история по откриването на мощите на свети Кирил е преразказана от Асен Марчевски в книгата му “Италиански потайности”, която излиза у нас през 2005 г.

Там покойният вече дългогодишен преводач в българското посолство в Рим описва и как през 1982 г. група българи отворили саркофага на свети Кирил в криптата на “Сан Клементе”, за да се убедят, че той е празен.

Друг покойник - Божидар Димитров - също свързан с ватиканските потайности, разказваше, че през годините България е правила няколко опита да получи част от мощите на свети Кирил, но все неуспешни. Единствено Гърция успяла да се сдобие с част от тях.
Оказва се, че мощи не само на свети Кирил, но и на брат му свети Методий се пазят заедно с частица от светия кръст Господен в общ реликварий на Света гора. По-точно в манастира Есфигмен. А още по-точно в конака на манастира в столицата на Атонската монашеска република, защото самият манастир е окупиран от разколници вече няколко десетилетия.

Именно каноничният игумен на манастира архимандрит Вартоломей, който живее и служи в конака в Карея заедно с неголямо на брой братство, сега носи мощите в България.