Никой няма да остави честния футбол да си прави каквото поиска и каквото трябва

По-добре явна тото победа, отколкото невидима тото загуба

Ексклузивно
13:49 - 29 Юли 2019
3737
Никой няма да остави честния футбол да си прави каквото поиска и каквото трябва

За едни пошло, за други просто порно - натам клонят мненията за вчерашния мач между Славия и ЦСКА (1:2). Армейците записаха първа победа в първенството, едва в третия кръг. Дотук нищо чудно, правили са го и преди, тръгвали са трудно в шампионата, после са набирали скорост. Така беше и през 1990-та, когато след едно равенство и три загуби на старта (0:0 със Славия, 1:2 срещу Сливен, 0:1 в Стара Загора с Берое и 0:2 в Хасково), смениха Димитър Пенев с Аспарух Никодимов, а после отборът завърши на второ място, на 7 точки зад шампиона Етър и съдийска подкрепа за болярите в мача между двата отбора във Велико Търново (1:1), когато беше отменен гол на Карлос Пимиенто.

Но стига спомени и статистика, да се върнем към настоящето, което не изглежда толкова пъстро и бляскаво за българските отбори.

Победата на ЦСКА вчера - нищо ненормално. Ненормално беше поведението на белите футболисти и сценарият, който си беше доста вулгарен. Както си го могат славистите и техният собственик Венцеслав Стефанов. Чичо Венци само се подхилкваше хитровато и леко се почесваше по корема, а наред с това, потъркваш и доволно ръце от евентуалните нерегламентирани приходи. Преди получаваше пари за изпълнение на поръчки, сега предпочита да трупа кинти и да изплаща заплатите по друг начин, доста по-модерно.

На какво станахме свидетели под прожекторите на стадион "Славия"? Със сигурност не на стила на Люпко Петрович, както твърдят някои, а на стила на Венци Стефанов - безпардонно, с насмешка и с леко намигване. Грешката на Димитър Велковски при изравнителния гол на ЦСКА беше като нарисувана, като по учебник. Как да не накара скептиците и недоброжелателите да започнах да хулят? И при втория гол на Евандро, оказал се и победен, защитата пак трагична.

И на мнозина замириса... Някой ще каже - по-добре грозна победа, отколкото красива загуба, като тази сентенция може спокойно да бъде перифразирана в следния вид: по-добре явна тото победа, отколкото невидима тото загуба. И с право.

Кой как играл - негова си работа.

Сега ЦСКА трябва да свърши работата си в Хърватия при визитата на Осиек. Успехът с 1:0 преди седмица дава предимство на червените, но самите играчи трябва да са наясно, че в момента са слаби, че показват само подобие на играта футбол, просто ритат една топка, която не могат да си подадат точно поне три пъти. Победителите не ги съдят - факт! Дано няма съд и присъда след двубоя с Осиек.

Всъщност, хърватите оставиха всичките си титуляри да почиват или да са резерви при визитата на Горица (1:3), което дава сериозна индикация - ще хвърлят всички сили в реванша с ЦСКА, за да продължат в Лига Европа. Армейците могат да постигнат своето с повече "кюскане", тъй като на този етап не разполагат с нещо кой знае какво като изпълнители. Или тези футболисти не са се развихрили още.

Треньорският щаб остави част от титулярите да почиват срещу Черно море (1:3) за първеснство преди два кръга. Защо ли? Че от какво се измориха? Нали сега започва първенството, те се пазят в мачове, които бяха част от нарисуваната програма за спечелване на 12 от 12 възможни точки в първите 4 кръга, преди да дойде гостуването на Лудогорец в Разград.

Ах, да, стигаме и до разградчани. Георги Домусчиев - брат на собственика Кирил Домусчиев, беше част от кохортата, която отиде на среща с премиера Бойко Борисов. Популистки - той ги накара да си стиснат ръцете и да излязат пред медиите, за да заявят открито, че повече няма да има уговорки, пробиване на състезатели и натиск върху съдии! Смях в залата, ама голям смях!

Никой не им повярва, а собствениците сами декларираха, че до този момент всичко си е било "редена салата" и от този момент опашката на гущера ще бъде откъсната и ще се започне на чисто. Стига, бе!

И каква стана тя сега? Ако ЦСКА и Левски, които от доста време не могат да хванат ръка в битката за титлата, станат шампион, то какво ще излезе - видяхте ли, игра се честно и Лудогорец не спечели златните медали! Ще излезе, че орлите са действали подмолно и са правили "това-онова", за да си трасират пътя към осемте поредни титли на България.

Явно остана другите да си "играйкат", както се изрази преди Гриша Ганчев, да си правят врътки, да припечелват някой левец от тото, да продадат някой и друг играч в чужбина, защото у нас пак не се играе честно. И няма да се играе скоро, уви! Никой няма да остави Лудогорец "честно" да не стане шампион...