Никола Стоянов: България е пример за Европа за справяне с кризите

До дни кабинетът ще гласува 40% по-евтини карти за градския транспорт за пенсионерите и 70% - за учениците, увери икономическият министър

Новини
16:30 - 22 Януари 2023
1721
Никола Стоянов: България е пример за Европа за справяне с кризите

Служебното правителство с нови мерки срещу цените на горивата. До дни кабинетът ще гласува 40% по-евтини карти за градския транспорт за пенсионерите и 70% - за учениците. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на отчета за дейността си.

"Първостепенната задача беше подготовка на българската икономика за зимата. През месец август чертаехме схеми коя индустрия ще затвори първа, коя втора и т.н. Тогава реалността беше това. Благодарение на Министерство на икономиката негативните сценарии за българската икономика не се състояха. Инфлацията през октомври и ноември е надолу, декември се задържа. Считам за успех, че България може да е един от добрите примери за Европа как се справи до момента с кризите, които ни заобикалят", заяви той.

Стоянов отбеляза, че една от задачите, която е била възложена на министерството е да се включи в преговорния процес с “Лукойл”.

“Успяхме с много сериозни преговори. Резултатът е факт. “Лукойл” премести икономическата си дейност в страната и през декември платиха 90 млн. лв. в българския бюджет. На база на този успех и парите, които получихме от тях, следващата седмица на МС ще минат и нови мерки в подкрепа на хората по отношение на високите цени. Ще гласуваме 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление за картите за учениците и безплатно пътуване за деца до 10 години”, съобщи служебният министър на икономиката.

Той коментира и решението на парламента за отпадане на мярката за компенсации на горива от 0,25 стотинки. По думите му спирането на тази мярка преди да са разработени други мерки за компенсации е било грешка.

“Няма нищо социално в тази мярка, единствен критерии е да имаш личен автомобил. Считахме за разумно и бяхме планирали мярката да продължи, докато сме готови с нови мерки. Депутатите, взимайки това решение от 1 януари да се спре мярката, ни изненадаха”, подчерта той. Стоянов категорично заяви, че служебният кабинет не е спрял мярката и това е направено от парламента.