Никола Стоянов за санкциите от Москва: Имаме проекти за 1 млрд. със САЩ

Политика
12:12 - 08 Ноември 2022
2489
Никола Стоянов за санкциите от Москва: Имаме проекти за 1 млрд. със САЩ

Служебният министър на икономиката индустрията Никола Стоянов съобщи пред журналисти, че в момента има повишен интерес на американски компании към инвестиции у нас. Думите му идват на фона на санкциите, наложени от Русия, на практика върху целия военнопромишлен комплекс у нас, чийто принципал е именно Стоянов.

"Работим по 18 проекта, които биха отворили 2400 работни места в България и са за около 1 млрд. лева", каза министърът преди срещата си с представители на американския бизнес в България. Дискусията с бизнеса се организира в НДК с подкрепата на Американската търговска камара.

Той уточни, че това са инвестиционни намерения, които са в процес на сертифициране. В отговор на въпрос министърът посочи, че тези намерения са в сфери с висока добавена стойност -  ITC-сектора, електротехника, машиностроене.

Стоянов изтъкна, че три от петте най-големи проекта у нас в ITC-сектора през последните десет години са от САЩ. Сега в страната работят около 100 американски компании, като основно инвестициите са в сектори с висока добавена стойност.

Стокообменът между двете държави бележи по думите на министъра рекорден ръст, като за 2021 г. е 1,3 млрд. долара, от които един милиард е българският износ. През първите шест месеца на тази година се отчита още по-голям ръст, допълни министърът и изрази очакване "2022 г. отново да е рекордна във взаимоотношенията между България и САЩ".