Николай Банев се жалва от хлебарки в затвора

Бизнесменът е обвинен в данъчни престъпления и пране на пари, остава в ареста

Новини
15:47 - 27 Юни 2019
3550
Николай Банев се жалва от хлебарки в затвора

Специализираният наказателен съд остави в ареста бизнесмена Николай Банев след като молба за промяна на мярката му беше внесена от адвоката му Христо Ботев, според когото Банев стои в ареста осем месеца без да е внесен обвинителен акт. Той е обвинен в данъчни престъпления и пране на пари.

"Доказателствата по делото бяха правилно интерпретирани от съдията. Това е единствената адекватна мярка към този момент за извършеното престъпление. Осемте месеца не са изтекли от както е взета мярката му от българския съд“, заяви прокурорът Мария Дойчева. Оказа се още, че съдът не признава срока, излежан от Николай Банев в ареста във Франция. 

Преди произнасянето на спецсъда Николай Банев обяви пред журналисти, че откакто е в ареста, от 6.12.2018 г. досега не е бил разпитан нито веднъж. "Как се води дело когато основният обвиняем не е част от процеса на разследване“, попита задържаният бизнесмен.

Той се оплака и от лошите условия в ареста. "Условията в ареста са абсолютно нечовешки. Няма въздух, няма светлина, няма слънце, няма топла вода. Тоалетната е в стая с 3-4 човека, като през цялото време все някой е в нея.

В помещенията има мухъл, влага, хлебарки и дървеници. Цялата флора и фауна са там. За 24 часа разходката е в каре по-малко от 20 квадрата като понякога в него са по 15 човека. В този един час непрекъснато се пуши, обездвижването е тотално“, разкри Банев.

Решението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок от днес пред Апелативния специализиран наказателен съд. Заседанието е насрочено за 4 юли от 10 ч.