Николай Бареков пред Lupa.bg: Иван Тотев вдига бизнеспарк за 200 млн. лева!

Кметът превърна Пловдив в село, внасяме сигнал до ГЕРБ за невъобразимите далавери, премиерът Бойко Борисов е наясно, отсече журналистът

Актуално интервю
14:45 - 24 Юли 2019
15037
Николай Бареков пред Lupa.bg: Иван Тотев вдига бизнеспарк за 200 млн. лева!

Николай Бареков е роден на 16 октомври 1972 г. в Пловдив. Завършва българска филология, специализира тв журналистика. Цели 9 години е лице на сутрешния блок на Би Ти Ви, а рез 2013 г. става изпълнителен директор на ТВ7. През 2014-а напуска журналистиката и встъпва в политиката. Основател е на ПП „България без цензура”, която по-късно бе преименувана на ПП „Презареди България”. На евровота през 2014 г. коалицията, оглавявана от партията, получи 250 000 гласа и излъчи двама евродепутати.  Бареков бе и първият евродепутат в рамките на предишния законодателен мандат на ЕП с дипломатически мисии по целия свят.

- Г-н Бареков, новината, че Иван Тотев няма да се кандидатира за трети кметски мандат в Пловдив води до резонния въпрос дали вие няма да поискате да управлявате родния си град?

- Много далече съм от това решение. Взел съм си отпуск от активната политика до Нова година. Обръщам внимание основно на децата си, за пръв път от 5 години стоя два месеца в България, без да я напускам. Август и септември ще обиколя местата, за които работих активно в Европейския парламент.

- За кои места иде реч?

- Африка, далечна Азия, Латинска Америка, ще направя един тур за овации при всички мои приятели – министър-председатели, президенти, ще стигна, вероятно, чак до Демократична република Тимор-Леще в Югоизточна Азия. Като цяло съм си дал активна почивка.

- Какво стои зад отказа на Иван Тотев да се кандидатира за трети мандат? Кметът обясни, че няма партиен натиск за това му решение...

- За мен стои неговият огромен страх от това, което стори за последните 8години като кмет. Той се страхува не просто от Бойко Борисов, защото имаше и такава интерпретация, и че е загубил почва под краката си, след като Цветан Цветанов загуби позициите си в ГЕРБ. Според мен той се страхува най-вече от пловдивчани, които са доста вбесени от неговото управление, казвам го като пловдивчанин. Аз, моите приятели и роднини сме бесни от състоянието на града. Ще го кажа пред вашия сайт, който е много четен в цяла България – Иван Тотев успя да превърне Пловдив в селяния.

Най-истинският град у нас, който винаги се е гордеел със своята култура, се превърна в едно село при управлението на Тотев и неговата майка. Както всички знаем, последните 8 години бе под властта на майка му Роза. Неслучайно прякорът, който пловдивчани му лепнаха, е „Мамин Ваньо”.

- Този маниер на властване не плаче ли за сигнал до компетентните служби?

- Именно, сега ще ви издам и една новина – с моя екип юристи подготвихме сериозен сигнал, който днес ще депозираме до последната инстанция в държавата – етичната комисия на ГЕРБ. Казвам го не без ирония, защото всички тези неща, които утре ще представим пред управляващата партия, сме ги пускали като сигнали и до държавното обвинение. Истината е, че градската прокуратура под тепетата е в пълна симбиоза с местната власт и осъществяваше прокурорски чадър.

- В сигнала има ли конкретни примери за недобросъвестно управление?

- Десетки примери! Описана е цялата финансова схема, наречена „Фирмата на мама Роза”, това е неговата майка. Разкриваме невъобразимото забогатяване на Иван Тотев и неговата фамилия. Забележете, кметът не само е богаташ сам по себе си, но и цялата му фамилия са такива, той работи през роднините си, това е неговата маска.

- Пловдив е семейният бизнес на Иван Тотев?

- Точно така, това е истината, бизнесът се нарича „Фирмата на мама Роза” – вътре са конгломерат от хотели, става дума за огромни инвестиции. Последната инвестиция, която ще прави Тотев, напускайки кметския пост, е застрояването на бившия завод „Каменица”. Неговият брат – Георги, заедно с така да се каже неговия слуга, защото кметът си има и слуга – Спартак Лъвов се нарича, забележете какво име. Та този човек, известен и като Спартак Николов, защото се казва Спартак Лъвов Николов, е шеф на ВиК-Пловдив, която е неговата формална длъжност.

- Формална? А каква е реалната?

- Реално Спартак Лъвов работи като част от бизнес схемите на брата на Иван Тотев. Двамата заедно придобиха имота на бившия завод за производството на бира „Каменица”, това е все едно да си купих кв. „Хладилника” в София. Този проект за бизнеспарк ние оценяваме на над 200 млн. лева – застроен и продаден с офиси и жилища в самия център на Пловдив. Така че ще внесем този сигнал до етичната комисия на ГЕРБ, лично съм разговарял с премиера Бойко Борисов по темата и съм го предупредил, че разчитаме на управляващата партия да си свърши работата.

Ще се аргументирам – не ГЕРБ не може просто ей така да се раздели с Тотев. Той самият обяснява, че щял да остане в партията и да кадрува в Пловдив. Това е абсурдно, защото той иска да постави свой човек за градоначалник, който да замете следите му. В тази ситуация ГЕРБ имат само един избор – да прегледат нашия сигнал, който е много сериозен и задълбочен, става дума за десетки факти за невъобразимото забогатяване на Тотев, всичко е описано. Ще бъде даден и до всички медии.

- Издайте още малко от описаните в сигнала финансови машинации?

- Разбира се, вътре са разкрити далаверите за зоопарка, за електронната система за градския транспорт, описана е аферата за колодрума, аферата с парите, отпуснати за инициативата „Пловдив – европейска столица на културата”, който бяха буквално загробени. Вътре е описан и хотелът на Иван Тотев, от който започва всичко.

Това понастоящем е най-големият хотел в Южна България. Този хотел може би да е законен, но е неморален, защото спечели пари за инвестиции след хиляди семинари, организирани от Цветан Цветанов, на министерства и общини от цяла България. Нали разбирате, че това е абсолютно контролиран бизнес. Това не е хотел, който работи по частните правила, а място, в което държавата и общините са донор.

- Как Иван Тотев пробива в този бизнес при положение, че Пловдив е градът на Георги Гергов и Ветко Арабаджиев?

- Това е абсурдното, нашият град е известен с големите си хотелиери – споменатите Гергов и Арабаджиев. Да, обаче техните хотели стоят празни, а този на Тотев е пълен. Не съм се загрижил за бизнеса на Георги Гергов и на Ветко Арабаджиев, но хотелът на кмета се развива извън пазарните правила.

Добавям и още един сигнал, който е много свиреп – за къщата на мама Роза и на Иван Тотев. Тя е построена от една известна строителна фирма с кредит от.... самата строителна фирма. Дружеството е един от основните строители в Пловдив, сега ще гради и стадион „Ботев”, което не е лошо, защото това е частна инвестиция.

- Намирисва на далавера...

- На яка далавера. Искам да кажа, че ГЕРБ имат сериозен проблем в Пловдив и трябва да съдействат г-н Тотев да бъде предаден на прокуратурата, да има пълна ревизия на неговото имущество, да се намеси КПКОНПИ. Използвам случая да кажа на номинирания за главен прокурор Иван Гешев, който удари пловдивските олигарси, че Пловдив се обзаведе с един олигарх, по-голям от Арабаджиев и Банев.

Бизнесът на Иван Тотев в момента е по-голям от на Ветко и е също толкова скандален, така да го кажем. Смятам, че г-н Борисов, ако иска да има кмет на Пловдив, трябва не просто да се разграничи от Тотев, знаете, че последните 2 години премиерът избягва публична комуникация с градоначалника. Сега ще ви издам една малка тайна – в края на май и началото на юни, когато Пловдив беше наводнен, Бойко Борисов 2 дни е издирвал Иван Тотев по телефона, безуспешно.

- Тогава градоначалникът се скри от медиите.

- Това, че не го откриха медиите и ние, пловдивчани, добре, но да не вдигне телефона на човека, благодарение на когото е кмет два мандата... Затова призовавам Бойко Борисов да не се притеснява, а да ни помогне, да застане заедно с нас в една редица, да бъдем заедно в един отбор и да призовем прокуратурата да си свърши работата още преди изборите.

Понеже ме попитахте дали ще участвам на изборите – да, като гласоподавател. Още една новина ще ви кажа – моята пловдивска група, част от партия „Презареди България” и част от нашия неправителствен сектор, ще напишем програма за управление на Пловдив, която ще депозираме през септември, за да се разгледа от всички пловдивчани. Който кмет реши, че нашата програма му е интересна, сме готови да му я предоставим.

- Какво ще е основното искане в тази програма?

- Първата точка от нея ще е основна ревизия на управлението за последните 12 години.

- Т.е., последните три кметски мандата?

- Именно, фундаментална ревизия, включително и мандатът на г-н Славчо Атанасов, когато Иван Тотев беше областен управител. Ще призовем спечелилия кмет да извърши ревизията заедно със Специализираната прокуратура, за да бъде прозрачна проверката.

Последно искам да кажа, че се надявам пловдивчани да изберат достоен човек за кмет, а не стари претоплени манджи. Всички кандидати, които в момента загряват на пистата, вече сме ги видели какво могат.

- В това число и Славчо Атанасов, който бе номиниран за кмет от ВМРО.

- Ние познаваме неговия капацитет и потенциал. Въобще не смятам, че партията на Красимир Каракачанов може да управлява голям град като Пловдив, защото си спомняте, че първия път се издъни здраво. Останалите кандидати, без да им споменавам имената, 10 години бяха слуги на ГЕРБ и на Иван Тотев в Общинския съвет. Хайде тези партии, които са слугинаж, да не се правят на алтернатива пред пловдивчани.

Не искам никого да обидя, но всички партии в Общинския съвет в момента до една – и леви, и десни, и центристки, са част от слугинажа на Иван Тотев, дори не на ГЕРБ, а на неговото еднолично управление. Ако искаме Пловдив да се развива, трябва да намерим човек, който да е от града, да не е 20-годишен, без да обиждам младите хора, но трябва да е човек с опит. Видяхте, първата работа на г-н Тотев беше като областен управител, втората като кмет! Това е несериозно, човек трябва да има опит, преди да се заеме с управление.

От друга страна трябва да е пловдивчанин, известен извън рамките на града, т.е., да има авторитет в София, в Европа, защото този човек ще трябва да търси инвестиции за града, да го развива като конкуренция на София, не да бъде неин придатък. До момента Пловдив се управляваше от софиянци.

- Кой сложи Иван Тотев за кмет?

- Цветан Цветанов. Последните 8 години нашият град се управляваше от Цветан Цветанов чрез Иван Тотев и майка му Роза Тотева.