Николай Бареков пред Lupa.bg: Народът вдигна червен картон на политиката на изчегъртване

Коментар
23:23 - 11 Юли 2021
14757
Николай Бареков пред Lupa.bg: Народът вдигна червен картон на политиката на изчегъртване

"Ако народът искаше изчегъртването да продължи щеше да даде на Слави Трифонов, на Мая Манолова и на Христо Иванов 120 мандата. А пък той не ги даде." Това мнение изрази пред Lupa.bg известният журналист и бивш евродепутат Николай Бареков. Lupa.bg го потърси за коментар по повод предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Николай Бареков смята, че като цяло избирателите са вдигнали червен картон на цялата политическа класа, включително и на служебното правителство. "Защото служебното правителство на г-н Радев активно игра срещу ГЕРБ, но активно игра "за" Христо Иванов, "за" Слави Трифонов, "за" Мая Манолова, "за" БСП, а виждаме, че техният резултат е разочароващ", аргументира се журналистът анализатор, който бе и лидер на партия "България без цензура".

- Г-н Бареков, какъв е вашият прочит на първите прогнозни резултати от предсрочния вот - изненадващо ли е, че "Има такъв народ" става първа политическа сила или пък смятате, че въпреки това резултатите донякъде повтарят изборите от 4 април?

- За мен ГЕРБ и "Има такъв народ" са с равен резултат и коя партия ще бъде с 1-2% над другата няма никакво значение. За мен няма никаква изненада, точно такива резултати очаквах. Очаквах и точно толкова партии да влязат в парламента - шест. Голямата изненада, но не и за мен, е много ниската избирателна активност.

Мисля, че е рекордно ниска в историята на изборите в България, която не може да бъде обяснена с нищо друго, освен с тотален червен картон, вдигнат от българските избиратели на цялата политическа класа, включително и на служебното правителство. Защото служебното правителство на г-н Радев активно игра срещу ГЕРБ, но активно игра "за" Христо Иванов, "за" Слави Трифонов, "за" Мая Манолова, "за" БСП, а виждаме, че техният резултат е разочароващ.

- Служебното правителство на Бойко Рашков си постави за цел да организира свободни и честни избори и да ограничи купения вот. В този смисъл според вас то не си е изпълнило целта, така ли?

- Абсолютно не си е изпълнило целта, защото неговата цел беше чисто политическа и те нямаха за цел да направят свободни избори. Българските граждани и политическите партии направиха изборите свободни. Аз нямам претенции към политическите партии. Всички партии, които днес участваха на изборите, се държаха достойно - подаваха сигнали една срещу друга, хората гласуваха. Лично аз не успях да гласувам поради моите ангажименти, понеже гласувам в Пловдив нямаше как да стигна, но всичките ми близки, приятели и роднини гласуваха и нямаха никакъв проблем с гласуването. Така че служебното правителство няма никаква заслуга за това нещо. Единствената "заслуга" е, че имаше повече открити секции в чужбина, но както виждате оттам не се получи по-голям резултат. И българите в чужбина, и българите в България мислим еднакво - червен картон за цялата политическа класа.

Бих искала да обясня защо червеният картон е и за служебното правителство, и за Румен Радев. Защото те активно взеха страна в тези избори, така да се каже на ръба на закона, а мисля и че в много случаи го прескочиха. Те играеха срещу предишното статукво, за да подкрепят новото статукво и се провалиха. Хората не припознаха бившите слуги на Бойко Борисов като алтернатива. Ние ли не виждаме, че партиите на Мая Манолова, на Христо Иванов, на Слави Трифонов е пълно с бивши слуги на ГЕРБ и с ренегати, минали през 4-5 или през 10 партии.

Така че провалът е повсеместен. Ако те се готвят да правят трети избори през лятото тогава нищо чудно избирателната активност да е и 20% и да се стигне до революция срещу всички партии и срещу президента Радев. 

- Не изключвате нови предсрочни избори през септември?

- Те вече нямат избор. Нещата са много трагични. Политическото време за г-н Радев цъка. Той стана заложник на собствените си идеи, на собствената си визия да превърне парламента и следващото правителство в заложник за втория си мандат. Това вече е изцяло в неговите ръце. Както виждате т.нар. псевдо партии на промяната не могат да скалъпят повече от 110 депутати в парламента, т.е. те пак са в малцинство.

Те или трябва да се колаборират с някоя от другите политически сили на статуквото, или ще трябва да правят правителство по политически признак - т.е. дясно правителство с Христо Иванов, Бойко Борисов и либералите - Слави и ДПС. Или пък ляво правителство с Мая Манолова, БСП, Слави, но пак им трябва още една партия, защото не им стигат депутатите за мнозинство от 121.

Румен Радев няма избор, защото на 20 октомври той губи правото да разпуска парламента. Оттук нататък той вече е кандидат-президент. Неговото служебно правителство загуби моралното основание да провежда каквато и да е политика на изчегъртване, защото народът просто не я подкрепи.

Ако народът искаше изчегъртването да продължи щеше да даде на Слави Трифонов, на Мая Манолова и на Христо Иванов 120 мандата. А пък той не ги даде. Така че на политиката на изчегъртването на Румен Радев му вдигнаха червен картон.

- Смятате ли, че Румен Радев се стреми към създаване на президентска република? Подобна промяна през държавното устройство обаче минава през промяна на Конституцията.

- Как да бъде променена Конституцията? Най-голямата партия в момента в България има 60 депутати. За да промениш Конституцията на Република България ти трябва да имаш минимум 160 депутати. Коя политическа сила вече ще събере 160 депутати като трите партии на Румен Радев нямат дори 120. Те имат 110 народни представители. Каква Конституция ще променя той? Радев няма никаква политическа легитимност.

Румен Радев има един сериозен проблем - неговият проблем вече е вторият мандат. Вторият мандат не просто не е сигурен, а според мен неговото заиграване с кохортата на Прокопиев и с американското посолство най-вероятно ще принуди Корнелия Нинова, за да си спаси партията, която е лява и русофилска, да не издигне кандидатурата му и да се откаже от подкрепата за втория му мандат. И тогава Румен Радев трябва да се замисли дали въобще ще стигне до балотажа.

Иначе Радев до вчера мечтаеше за президентска република, мечтаеше в луксозната си резиденция и като лягаше да спи сигурно сънуваше президентска република. От днес има нова политическа реалност. Циркът, който започна на 4 април, приключи днес. Циркът на Бойко Борисов, който гледаме от 2009 г., също приключи днес. И циркът на Радев приключи днес. Оттук нататък хора, които са изкарали по 20% на избори, а някои по 4%, а други по 3%, да спрат да приказват. Те нямат никаква политическа легитимност. Ако ние се съберем на улицата 1000 човека ще бъдем по-легитимни от тях.

- Как бихте коментирали резултата на Демократична България, която е на път да стане трета политическа сила, изпреварвайки БСП?

- Позорен на фона на парите, които хвърлиха, на фона на цялата подкрепа на американското правителство, на фона на милионите, които Прокопиев и олигарсите на Костов изхарчиха за тях.

На фона на цялата медийна подкрепа - Би Ти Ви и Нова телевизия работиха за тях. На фона на цялата кохорта, която им осигури Румен Радев, на всички министри на г-н Прокопиев и т.нар. олигарси, които попаднаха в правителството. На фона на това те пак имат тридесетина депутати. Извинете, но това е позорно! Това е бившата десница на Иван Костов - човекът, който преди 20 години имаше 130 депутати в българския парламент. Днес се радват на 30 депутати. Мисля, че най-разочаровани от тези избори би трябвало да са хората на Прокопиев, съобразно целите, които си поставиха, се представиха много зле. И хората на Слави Трифонов трябва да са много разочаровани, които след като не направиха никаква кампания, не представиха никакви идеи и никаква визия за бъдещето на България, не показаха и нови лица, получиха един заслужено нисък резултат. Една нова политическа сила с претенциите да управлява България би трябвало да направи това, което направиха СДС, НДСВ и ГЕРБ - т.е. да изкара 120 депутати. А те за пореден път изкараха 50 депутати.

- Г-н Васил Божков също имаше желание за влезе в парламента и както сам каза е хвърлил не малко лични средства за предизборната кампания на партията си "Българско лято". От Дубай той беше доста активен в социалните мрежи, но предварителните данни от вота му отреждат около 1,3%. Какъв е вашият коментар за неговия политически проект?

- Използвам момента чрез Васил Божков да се обърна към всички български олигарси - и тези, които са в изгнание, и тези, които са в България, подсъдими или не, такива, които имат вестници и телевизии, и такива, които имат заводи: Не си харчете парите за ваши партии. Далеч по-изгодно ще им бъде да спонсорират някоя от съществуващите политически партии. Както знаем корупцията в България е в грандиозни размери - навсякъде и в ляво, и в дясно. През годините българският народ е доказал едно нещо  - мрази богатите хора. Чорбаджиите да си харчат парите за скъпи пури, яхти и екзотични дестинации.

- Съжалявате ли или пък се радвате, че в момента не участвате в активната политика, а сте само наблюдател и анализатор на процесите?

- Изключително съм доволен, че не участвам в политическото блато и се оттеглих, когато бях на върха. Единственото, което искам да кажа е, че бих се надявал в скоро време да се появи политик или политическа сила, която да олицетворява консервативното начало в българското общество - истински консерватор, който да бъде срещу джендъризма, срещу либералната идеология и който няма да повтори глупостта на Слави Трифонов, който пожела да закрием България и да я превърнем в част от Европейските съединени щати. Политици, които няма да са нито "фили", нито "фоби", а ще бъдат просто патриоти, които си обичат България. Такива хора бих подкрепил като личност.

- Вие бихте ли станали инициатор на такава платформа и бихте ли се върнали в политиката?

- След това, което се случи днес на тези избори, имаме не повече от два месеца да решим дали на президентските избори ще стоим безучастни и ще наблюдаваме поредния експеримент на различни мъпети, които представляват олигархични и чужди интереси и дали няма да се наложи някой от нас да влезе в битката.