Николай Радулов пред Lupa.bg: НСО често гази закона на пътя

Службата се е сраснала с управляващите и не се контролира от никого, смята бившият главсек

Ексклузивно
15:05 - 14 Декември 2019
4726
Николай Радулов пред Lupa.bg: НСО често гази закона на пътя

Автомобилите на НСО непрекъснато извършват нарушения на пътя – блъскат други участници в движението, преминават на червено, без да са пуснали сигналните лампи или звуковия сигнал. Това се случва през 2-3 месеца. Охранители дори си позволиха преди време да вадят автомат на хора за респект.

Това заяви пред Lupa.bg Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурността проф. Николай Радулов.  

„Преди години, когато станеше инцидент с автомобил на службата за охрана, МВР започваше разследване. Промениха закона за НСО и самата служба нищи произшествията. Специалистите в КАТ са убедени, че охранителите нямат необходимата подготовка за това”, коментира експертът.

По думите му НСО се е сраснала с управляващите и не се контролира от никого. Формално е на подчинение на президента. Зависи единствено от изпълнителната власт, тъй като тя дава парите.

„През 1989 г. положихме усилия да извадим от МВР УБО (Управление „Безопасност и охрана”, което предшества НСО).  Управлението бе гигантска организация – в нея имаше войси, силови части, бронетранспортьори. Тази огромна логистична структура разнасяше  канчетата с храна на членовете на Политбюро и техните семейства. Хората, които бяха обслужвани от службата, живееха в друг свят. Днес тя охранява и кметът на София.

Фандъкова не слиза от автомобила си, когато въздухът е мръсен, а призовава хората да ползват градския транспорт. Може да се учи от бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани. Той пътуваше с метрото при замърсяване на атмосферата, както и неговите служители”, посочи бившият главсек.