Никулден с Lupa.bg: Хрянова супа с пържен шаран

за 4 порции, 30 мин

Кухня
11:40 - 02 Декември 2024
1333
Никулден с Lupa.bg: Хрянова супа с пържен шаран

Продукти

около 500 г филе шаран с кожата

1 с.л. масло

1 с.л. брашно

сол, черен или бял пипер, индийско орехче

1 ч.л. оцет

1 ч.л. синап

200 г кисели краставички - обелени

1 дафинов лист

2 с.л. настърган хрян – може готов от бурканче

½ л рибен бульон (може да се замени със зеленчуков)

250 мл течна готварска сметана или прясно мляко

1 с.л. лимонов сок

зехтин или олио

естрагон или друга билка

 

Приготвяне

Брашното се запържва в разтопеното масло. Налива се булонът с разбъркване до гладък сос. Вари се на тих огън около 10 мин. Подправя се със сол, пипер, индийско орехче и оцета.

Прибавят се сметаната, киселите краставички на кубчета, синапът и дафиновият лист.

Филето шаран се нарязва на 8 ивици и се подправя със сол, пипер и лимоновия сок. Запържва се в малко зехтин или олио с кожата надолу.

Загрява се отново супата, маха се дафиновият лист и се разбърква хрянът в нея. Слагат се отгоре парчетата шаран и се поръсва с естрагон.