Никулден с Lupa.bg: Пълнен боровинков шаран - с елда, гъби, тиква
4 порции, 95 мин
Продукти
2 шарана по около 1-1,5 кг или друга риба по избор
50 г елда или булгур, ориз, перлен ечемик, кускус
сол и черен или бял пипер
2 глави лук
200 г гъби по избор
150 г обелена и изчистена тиква
2 с.л. зехтин или олио
1 с.л. наситнен розмарин
1 с.л. наситнен магданоз
2 с.л. пресни или сушени червени боровинки
1-2 с.л. лимонов сок
1 с.л. масло
250 мл рибен бульон или зеленчуков
клонки розмарин и лимони за гарниране
Приготвяне
Елдата се сварява във вряща подсолена вода за около 10 мин. и се отцежда.
Обеленият лук се наситнява. Гъбите се нарязват на филийки. Тиквата се нарязва на малки парченца.
Лукът, гъбите и тиквата се запържват заедно в загретия зехтин 2-3 мин. Махат се от котлона, добавят се розмаринът, магданозът, боровинките и елдата и се разбърква. Подправя се със сол, пипер и лимоновия сок.
На подсушените шарани се правят по 2-3 разреза на кожата от двете страни. Подправят се отвън и отвътре със сол и пипер.
Пълнят се с плънката с елда. Поставят се в тавичката и се покриват с маслото на люспи. Сипва се бульонът.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 50 мин. Гарнира се с клонки розмарин и резени лимон.