Никулден с Lupa.bg: Пълнен боровинков шаран - с елда, гъби, тиква

4 порции, 95 мин

Кухня
11:06 - 01 Декември 2020
2677
Никулден с Lupa.bg: Пълнен боровинков шаран - с елда, гъби, тиква

Продукти

2 шарана по около 1-1,5 кг или друга риба по избор

50 г елда или булгур, ориз, перлен ечемик, кускус

сол и черен или бял пипер

2 глави лук

200 г гъби по избор

150 г обелена и изчистена тиква

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. наситнен розмарин

1 с.л. наситнен магданоз

2 с.л. пресни или сушени червени боровинки

1-2 с.л. лимонов сок

1 с.л. масло

250 мл рибен бульон или зеленчуков

клонки розмарин и лимони за гарниране

 

Приготвяне

Елдата се сварява във вряща подсолена вода за около 10 мин. и се отцежда.

Обеленият лук се наситнява. Гъбите се нарязват на филийки. Тиквата се нарязва на малки парченца.

Лукът, гъбите и тиквата се запържват заедно в загретия зехтин 2-3 мин. Махат се от котлона, добавят се розмаринът, магданозът, боровинките и елдата и се разбърква. Подправя се със сол, пипер и лимоновия сок.

На подсушените шарани се правят по 2-3 разреза на кожата от двете страни. Подправят се отвън и отвътре със сол и пипер.

Пълнят се с плънката с елда. Поставят се в тавичката и се покриват с маслото на люспи. Сипва се бульонът.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 50 мин. Гарнира се с клонки розмарин и резени лимон.