Никулден с Lupa.bg: Пълнен доматен шаран
за 4 порции, 60 мин
Кухня
10:31 - 05 Декември 2020
2614
Продукти
1 изчистен шаран - около 1,5 кг
2 глави червен лук
2 скилидки чесън
5 домата
1 лимон
3 с.л. микс пресни билки – салвия, розмарин, мащерка, магданоз
сол и черен или бял пипер
100 мл сухо бяло вино
4 с.л. зехтин или олио
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Доматите се нарязват на кубчета.
Настъргва се фино кората на лимона и се изцежда сокът. Смесват се с лука, чесъна, доматите и билките.
Подсушеният шаран се овкусява със сол и пипер отвън и отвътре. Пълни се с половината доматена смес.
Поставя се в тавичка и се разпределя отгоре останалата доматена смес.
Сипва се бялото вино и се полива със зехтина или олиото.
Пече се загрята на 180 градуса фурна 35-40 мин., като се полива няколко пъти със соса от печенето.