Никулден с Lupa.bg: Рибен гулаш с лук и чушки (СТЪПКА ПО СТЪПКА)
2 порции, 40 мин
Продукти
350 г филе риба без кожата
3 глави лук
1 скилидка чесън
2 червени чушки
2 с.л. зехтин или олио
1-2 с.л. червен пипер
175 мл зеленчуков бульон
75 мл течна готварска сметана или прясно мляко
1 лимон
сол и черен или бял пипер
3-4 стръка от магданоз
Приготвяне
1
Обеленият лук се нарязва на кубчета около 1 см. Обеленият чесън се нарязва на тънки филийки.
2
Изчистените от семето чушки се нарязват на кубчета около 1 см.
3
Загрява се зехтинът или олиото и се сотират лукът и чесънът на средна температура 5 мин.
4
Добавят се чушките и се запържва още 4 мин.
5
Поръсва се с червения пипер и се разбърква. Сипва се бульонът да заври и се готви 5 мин.
6
Прибавя се сметаната и къкри още 4 мин.
7
Настъргва се фино лимоновата кора и се изцежда сокът на лимона.
8
Лимоновата кора се разбърква в соса.
9
Измитата и подсушена риба се нарязва на парчета около 2 см.
10
Поръсват се парчетата риба с черен или бял пипер. Прибавят се в соса и се готви под капак 7-8 мин. на средна температура.
11
В края на готвенето се подправя със сол и черен или бял пипер, с лимоновия сок и се поръсва с наситнения магданоз.