Никулден с Lupa.bg: Рибна лазаня с домати и чушки
за 4 порции22 мин
Продукти
600 г филе шаран с кожата или друга риба
150 г пушен бекон на филийки (може и без него)
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 пръчки дръжкова целина или 2-3 стръка с листа
2 с.л. зехтин или олио
600 г белени домати – може от консерва
200 мл рибен бульон (може да се замени със зеленчуков)
сол и черен или бял пипер
1 с.л. сух босилек
9 кори за лазаня
1 домат за гарниране
Приготвяне
Филето шаран се разрязва на две парчета. Филийките бекон се нарязват на ленти. Правят се разрези в кожата на рибата и се слага в тях беконът.
Обелените лук и чесън се наситняват. Почистените от семето чушки се нарязват на малки кубчета. Заделят се 2 с.л. от зелената чушка.
Целината се почиства от влакната и се нарязва на тънки парченца.
Загрява се зехтинът или олиото и се сотират кратко лукът и чесънът. Добавят се целината, чушките и доматите на парченца и се сипва бульонът. Подправя се със сол, черен пипер и босилека и къкри на средна температура 5 мин.
В тавичка се редят по три кори лазаня и доматеният сос, като се започва и се завършва със сос. Покрива се отгоре с филетата шаран. Поръсва се със сол и пипер.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 35-40 мин.
Гарнира се с резени домат и с кубчетата зелена чушка.