Никулден с Lupa.bg: Рибна лазаня с домати и чушки

за 4 порции22 мин

Кухня
10:36 - 05 Декември 2020
2556
Никулден с Lupa.bg: Рибна лазаня с домати и чушки

Продукти

600 г филе шаран с кожата или друга риба

150 г пушен бекон на филийки (може и без него)

2 глави лук

2 скилидки чесън

1 червена чушка

1 зелена чушка

2 пръчки дръжкова целина или 2-3 стръка с листа

2 с.л. зехтин или олио

600 г белени домати – може от консерва

200 мл рибен бульон (може да се замени със зеленчуков)

сол и черен или бял пипер

1 с.л. сух босилек

9 кори за лазаня

1 домат за гарниране

 

Приготвяне

Филето шаран се разрязва на две парчета. Филийките бекон се нарязват на ленти. Правят се разрези в кожата на рибата и се слага в тях беконът.

Обелените лук и чесън се наситняват. Почистените от семето чушки се нарязват на малки кубчета. Заделят се 2 с.л. от зелената чушка.

Целината се почиства от влакната и се нарязва на тънки парченца.

Загрява се зехтинът или олиото и се сотират кратко лукът и чесънът. Добавят се целината, чушките и доматите на парченца и се сипва бульонът. Подправя се със сол, черен пипер и босилека и къкри на средна температура 5 мин.

В тавичка се редят по три кори лазаня и доматеният сос, като се започва и се завършва със сос. Покрива се отгоре с филетата шаран. Поръсва се със сол и пипер.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса 35-40 мин.

Гарнира се с резени домат и с кубчетата зелена чушка.