Никулден с Lupa.bg: Рибни кебапчета на клечка
за 8 броя, 30 мин
Продукти
500 г рибно филе без кожа
8 стръка кориандър или магданоз
2 клонки мента
1 лайм или ½ лимон
2 ч.л. червена къри паста (може да се замени с лютеница или айвар)
сол и черен или бял пипер
8 по-дебели дървени шишчета или по 16 от по-тънките
2 с.л. зехтин или олио
2 с.л. чили сос или друг лют или сладък сос от чушки
Приготвяне
Подсушената риба се нарязва на малки кубчета и се слага в хладилника.
Кориандърът и ментата се наситняват. Настъргва се кората на лайма и се изцежда сокът.
Смесват се кориандърът, ментата, кората лайм и къри пастата. Смилат се заедно с рибата в блендер. Подправя се със сол и пипер.
Сместа се разделя на 8 порции. Всяка се оформя около дървено шишче като кебапче със силно притискане. Ако шишчетата са тънки, се слагат по две успоредно едно до друго.
Загрява се зехтинът или олиото и се изпържват шишчетата от всяка страна 4-5 мин. Поднасят се със сока от лайм и чили соса.
Може да се приготвят на фурна, най-добре на грил печене, като се подредят върху намазнена хартия за печене.