Никулден с Lupa.bg: Шаран яхния със сини сливи

за 6-8 порции, 60 мин

Кухня
08:38 - 30 Ноември 2020
2792
Никулден с Lupa.bg: Шаран яхния със сини сливи

2-3 кг шаран – цял или няколко по-малки

1 кг по-дребен лук

10-12 сушени сливи

1 с.л. доматено пюре или ½ ч.ч. смлени домати – може и от консерва

50 мл ябълков или бял балсамов оцет

1 ч.л. захар – най-добре кафява

1-2 дафинови листа

1-2 канела

1-2 клонки мащерка

5-6 супени лъжици зехтин или олио

сол и бял, черен пипер на прах и на зърна

 

Приготвяне

Дребният лук се обелва и се оставя за около час в ледена вода.

Шаранът се филетира и се нарязва на едри парчета – с кожата или без.

Подсушените цели главички лук се запържват в половината зехтин или олио, докато станат леко златисти.

Деглазира се с оцета - да заври силно, и се добавят захарта, сол, дафиновият лист, канелата, мащерката, черен пипер на зърна, доматено пюре. Разрежда се с около 2 ч.ч. топла вода

Прибавя се шаранът и се оставя да къкри.

Когато течността се поизпари малко, се прибавят разполовените сушени сини сливи без костиликите.

Съдът се разклаща на котлона без да се бърка, полива се с останалия зехтин и се оставя да къкри, докато образувалият се сос се сгъсти. Поръсва се със смлян бял пипер.