Никулден с Lupa.bg: Сьомга щрудел с батати

за 4 порции като предястие, 2 порции - за основно ястие

Кухня
10:03 - 06 Декември 2020
2878
Никулден с Lupa.bg: Сьомга щрудел с батати

Продукти

400 г цяло парче филе сьомга без кожа (може да се замени с друга фина риба по избор - например сьомгова пъстърва или обикновена пъстърва)

1 батат - сладък картоф, около 200 г (може да се замени с обикновени картофи)

2 ч.л. царевично нишесте

4 клонки мащерка

½ лимон

50 г масло

2 кори 30 х 30 см от тесто за щрудел (може да се замени с бутер тесто, както и с 4-6 кори за баница)

1 ч.л. семена ким или кимион (може да се замени с черен сусам)

1 ч.л. сусам

сол, черен и бял пипер

 

Приготвяне

Сладкият картоф се сварява, обелва се, нарязва се на парчета, намачква се и се подправя със сол и черен пипер. Добавя се нишестето и се разбърква.

Настъргва се кората на лимона. Филето сьомга се поръсва с листенцата мащерка и лимоновата кора, подправя се със сол и бял пипер.

Разтопява се маслото. Намазва се едната кора. Слага се втората кора и също се намазва с масло. Ако се използват кори за баница, трябва да са повече - 4 или 6, като по същия начин се подреждат една върху друга, намазани с масло.

Сместа от сладкия картоф се разстила в долната ⅓ част на корите.

Слага се филето сьомга върху картофеното пюре. Завива се на руло, като се подвива и затваря отстрани.

Слага се в тава с хартия за печене с ръба надолу. Намазва се отгоре с останалото масло. Поръсва се със семената.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна 25-30 мин.

Щруделът се поднася нарязан на филийки.