Никулден с Lupa.bg: Сьомга щрудел с батати
за 4 порции като предястие, 2 порции - за основно ястие
Продукти
400 г цяло парче филе сьомга без кожа (може да се замени с друга фина риба по избор - например сьомгова пъстърва или обикновена пъстърва)
1 батат - сладък картоф, около 200 г (може да се замени с обикновени картофи)
2 ч.л. царевично нишесте
4 клонки мащерка
½ лимон
50 г масло
2 кори 30 х 30 см от тесто за щрудел (може да се замени с бутер тесто, както и с 4-6 кори за баница)
1 ч.л. семена ким или кимион (може да се замени с черен сусам)
1 ч.л. сусам
сол, черен и бял пипер
Приготвяне
Сладкият картоф се сварява, обелва се, нарязва се на парчета, намачква се и се подправя със сол и черен пипер. Добавя се нишестето и се разбърква.
Настъргва се кората на лимона. Филето сьомга се поръсва с листенцата мащерка и лимоновата кора, подправя се със сол и бял пипер.
Разтопява се маслото. Намазва се едната кора. Слага се втората кора и също се намазва с масло. Ако се използват кори за баница, трябва да са повече - 4 или 6, като по същия начин се подреждат една върху друга, намазани с масло.
Сместа от сладкия картоф се разстила в долната ⅓ част на корите.
Слага се филето сьомга върху картофеното пюре. Завива се на руло, като се подвива и затваря отстрани.
Слага се в тава с хартия за печене с ръба надолу. Намазва се отгоре с останалото масло. Поръсва се със семената.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна 25-30 мин.
Щруделът се поднася нарязан на филийки.