Нинова: Борисов си търси оправдание за евентуална загуба на евровота с "Костинброд-2"

Мафията удря жестоко, твърди Елена Йончева

У нас
09:39 - 21 Май 2019
5365
Нинова: Борисов си търси оправдание за евентуална загуба на евровота с "Костинброд-2"

"Борисов си търси оправдание за загубата на евроизборите и затова говори за "Костинброд 2". Нищо не сме подготвили като предизборен компромат, г-н Борисов управлява със заплахи, затова се коментира темата с компромати, не чета учебници на КГБ, ако Борисов ги чете, това си е негов проблем". Това заяви пред Би Ти Ви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе в сутрешния блок на телевизията заедно с водача на червената листа за евроизборите Елена Йончева.

"Липсва ми журналистическата професия. Знаех срещу какво се изправям, но не очаквах ударите на мафията да са толкова жестоки. За разкриването на мафията разчитаме на прокуратурата", каза от своя страна Йончева и добави: "Приветстваме решението на прокуратурата за разкриване на офшорните сметки. Но г-н Борисов го е страх от Кьовеши". 

Водачът на евролистата на "БСП за България" продължи с разкритията си за "къщата в Барселона", за която се твърди, че е на премиера и подчерта, че България има договор за правна помощ с Испания. Пътят на парите за къщата води до Иван Саздов, който е управител на тенис кортовете в Банкя и до братовчеда Ради Иванов, който е поел бизнеса на г-н Борисов, изреди Йончева.

"Искаме прокуратурата да провери пътя на парите за къщата в Барселона - те са постъпили от кипърска офшорна фирма. Връзката с Борисов е - че именно този път на парите води до управителя на тенис корта в Банкя, който е близък до Борисов и до братовчеда му Ради Иванов - човекът, който е наследил бизнеса на Борисов", подчерта няколко пъти Елена Йончева.

И попита - дали братовчедът Ради Иванов не е скритото лице за правене на бизнес на Бойко Борисов? Това е човекът, който е наследил целия бизнес на г-н Борисов, включително и фирмата "Ипон", повтори журналистката.

Моят свекър има една къща за гости, която е проверявана няколко пъти, не съм била в политиката, не съм имала нищо общо с ГЕРБ, когато тази къща е била построена, заяви Елена Йончева.

"Големият проблем е властимащите, които се облагодетелстват - това е моделът, който искаме да променим", изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова. И подчерта, че оставките не променят модела, тъй като същите хора остават в системата и продължават да работят.

Соцшефката предложи и решение на проблема в три стъпки: нов закон за КПКОНПИ, европейска прокуратура, начело с Кьовеши и промяна в българските институции и създаване на съдебен контрол върху прокуратурата.

И Йончева, и Нинова заявиха, че вярват на българската прокуратура. А конкретно за обвиненията към Йончева за пране на пари, Нинова изтъкна, че вярва, че Елена ще бъде оневинена. Не може от всичко, което се случи в КТБ, само Елена да е обвинена, посочи лидерът на БСП.

Нямам съмнение, че хората, които подадоха сигнала срещу мен - Антон Тодоров, Тома Биков и Делян Добрев ще понесат отговорност. След всеки сигнал, който аз вадя за корупция, те вадят бухалка, заяви водачът на червената евролиста. 

По повод думите на Бойко Борисов, че Корнелия Нинова, Елена Йончева, президентът Радев и Иво Христов са едно и също, лидерът на БСП отговори: „Имаме много общи позиции и четиримата - и политически, и като партия БСП. Обвиненията за обвързването на Румен Радев с БСП още веднъж изразяват страх. Постоянно г-н Борисов обвинява президента в партийни пристрастия. Имам въпрос - върховенството на закона партиен въпрос ли е?“

Попитана дали президентът се меси в съдебната система, след като прави консултации за избора на нов главен прокурор, Нинова отговори: „Президентът Радев има задължение по Конституция в процеса по избора на главен прокурор. Накрая той подписва указа. Съвсем логично е той да прави консултации." Тя даде пример с премиера Бойко Борисов, който отишъл на заседание на Висшия съдебен съвет. „Човекът, който най-много вреди на разделението на властите обвинява президента Радев, че си изпълнява конституционните задължения“, допълни тя. 

Снимка: Булфото