Нинова: Това не е провал на БСП

Подкрепяме парламентарната република, подчерта соцлидерката

Топ
10:11 - 24 Януари 2023
1286
Нинова: Това не е провал на БСП

Неуспехът за съставяне на правителство не е провал на БСП, това е общ провал на 48-то НС. Все пак не се получи и с първия, и с втория, заяви след връщането на третия мандат на "Дондуков"2 соцлидерката Корнелия Нинова. 

Тя обясни, че не вярва, че и ДБ биха успели да съставят кабинет, ако бяха получили третия мандат.

„Не се събра съгласие около идеите ни. Президентът да реши сега кога да са изборите“, каза с мрачно изражение председателката на БСП след срещата. 

„Конституцията не определя конкретен срок за разпускане на парламента, затова слушаме специалистите по Конституция и те казват, че парламентът трябва незабавно да се разпусне, другото би било по ръба на закона, но ще е по преценка на президента“, каза тя.

Нинова не пожела да каже с кого би се коалирала в следващ парламент.

„Винаги сме заявявали, че подкрепяме парламентарната република като форма на управление на държавата и оставаме на тази позиция“, категорична бе лидерката на БСП на въпрос какво мисли за референдума, който инициират от формацията на Слави Трифонов - ИТН.

По думите й този парламент не можа да свърши много неща. „Първото от които е, че не бе приет бюджет за 2023 година. Не прокарахме законите по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза тя.

„Това, че не се състави правителство с третия мандат не е провал на БСП. Все пак не се състави и с първия, и с втория. Това е общ неуспех на 48-то НС“, смята социалистката.

„Не мисля, че друга партия щеше да реализира третия мандат, особено след скандала с Nexo“, категорична бе лидерката на БСП.

„Очаквам трудна кампания. Готови сме за нея. Виждаме от срещите ни, които провеждаме всяка седмица, умора от избори и апатия към политическия живот. За нас това е основният опонент в една предизборна кампания – да убедим хората, че трябва да гласуват“, смята тя.

„В следващ парламент не можем да кажем с кои партии ще работим, нека да изчакаме изборите“, каза Нинова.

Според нея все пак ще има разлики в партиите и резултатите им в парламента.

„Политическата криза се задълбочи твърде много. Трябва да решим първо нея, за да може да се заемем със здравна, икономическа и енергийна“, заяви тя.

„Рано е да говорим за експертен кабинет при следващия парламент“, завърши Нинова.

Да обединим хората е нашата задача, чрез тяхната воля ще се реши тяхното бъдеще, заяви председателката на БСП.

Ще продължим да работим, да обикаляме из страната, да се срещаме с хората, обеща Нинова.