Ниската цена на въглищата увеличи употребата им в Азия

Япония напротив - намалява вноса до 6,95 млн. тона спрямо 8,55 млн. тона през април и 10,6 млн. тона през март

Новини
17:44 - 03 Юни 2023
1345
Ниската цена на въглищата увеличи употребата им в Азия

През май вносът на въглища през морските терминали в Азия отбелязва рекорд на фона на ниската цена, която насърчава търсенето, пише в коментар колумнистът на Ройтерс Клайд Ръсел, цитиран от Investor. През този месец страните от континента са внесли почти 78,4 млн. тона въглища, които се използват основно за производство на електроенергия.

Данните на анализаторите от Kpler сочат, че доставките са били рекордни и през март и април, след като цените на въглищата в региона продължават да намаляват. Цената на едни от най-използваните въглища - от терминала в Нюкасъл (Австралия), за първи път от декември 2021 година падна под нивото от 100 долара за тон и в края на миналата седмица те се търгуваха за около 96 долара за тон.

По-нискокалоричните индонезийски въглища пък достигат цена от 65 долара за тон, което е най-ниското ниво от януари 2022 г. и почти двойно по-евтино спрямо пика през март 2022 г. от 121 долара за тон.

И двата вида въглища са най-често използваните в Китай и Индия, които са двете държави с най-голям внос на суровината. Те са популярни още и на пазара в Тайланд, Малайзия и Виетнам, допълва Ръсел.

През май Китай задържа нивото на вноса - 28,2 млн. тона, спрямо 28,4 млн. тона през април. Данните на Kpler показват, че има ръст от 137% на годишна база и той покрива повишеното търсене на електроенергия от началото на годината. В Китай въглищните централи увеличиха производството си, за да заменят липсващата електроенергия от водните електроцентрали.

По-топлото от обичайното време в Индия, както и данните за икономически растеж, подхраниха вноса на въглища в страната - до 16,6 млн. тона, спрямо 14,4 млн. през април. Ниската цена на въглищата води до печалби за производителите на енергия, дори и ако реализират продажбите си на регулирания пазар.

Виетнам внася 2,9 млн. тона въглища след малко над 2 млн. тона през април. Това е най-високото ниво от юни 2020 г. насам.

В развитите икономики обаче тенденцията е обратна. Япония например намалява вноса до 6,95 млн. тона, спрямо 8,55 млн. тона през април и 10,6 млн. тона през март. През май Южна Корея получава малко над 6 млн. тона въглища, спрямо 6,7 млн. тона през април. И двете страни разчитат на най-висококачествените австралийски въглища, чиито цени достигат 22-месечно дъно. Към края на май цената им е почти 147 долара за тон, спрямо 443 долара за тон през септември.