Ниските мъже са склонни към насилие

Господата, страдащи от Наполеонов комплекс, нямат самочувствие

Мистика
14:06 - 31 Януари 2019
5275
Ниските мъже са склонни към насилие

Мъжете, които са по-ниски, има по-голям риск да се превърнат в престъпници. До този извод са стигнали изследователи от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, Джорджия. Те провели проучване, в което разпитали 600 мъже на възраст между 18 и 50 години за това как възприемат себе си, мъжкия пол като цяло, приема на наркотици, насилието и престъпността.  

Според проучването, мъжете с по-малко самочувствие, известно още като „мъжки стрес”, са до над 5 пъти повече склонни да прибягнат към насилствени действия.

Няколко години по-рано, екип от Оксфордския университет също  излиза с твърдение, че съществува така наречения "Синдром на ниския човек”.  Според тях, това, че един мъж е нисък, може да повиши чувството на уязвимост и нивото на параноя. Това е известно още под името „Наполеонов комплекс”.

Тъй като съвременното общество става по-повърхностно и фокусирано върху физическите качества, височината може да се превърне в тема табу за много мъже. Много е вероятно обаче, тези изследвания да включват в себе си, твърде малка група от тестове, за да могат да определят поведенческия модел на ниските хора.

Само за разяснение - Наполеон всъщност е висок 168 см, което е средната височина за нашето време. Също така, е с близо 3 см по-висок от филмовата звезда Джет Ли.

Както е известно от историята Наполеон, Ленин, Сталин, Хитлер, Мусолини и Франко са били диктатори и всички те са с нисък ръст.

Още преди много години австрийският лекар и основател на идивидуалната психология Алфред Адлер заключава, че чувството за непълноценност, породено от незначителния ръст, е катализатор на бурни промени в съзнанието, които в крайна сметка изтласкват засегнатия от този синдром до най-високи позиции в обществото.