Норвежкият инвестиционен фонд отчете тримесечна загуба от $34 милиарда

Новини
16:47 - 25 Октомври 2023
2009
Норвежкият инвестиционен фонд отчете тримесечна загуба от $34 милиарда

Норвежкият държавен инвестиционен фонд на стойност 1,4 трилиона долара, най-големият в света, отчете загуба от 374 милиарда крони (33,80 милиарда долара) през третото тримесечие, след като претърпя сериозни спадове в стойността на акциите и облигациите.

Това съобщиха от фонда във вторник, информира агенция Reuters.

Акциите - най-големият клас активи, представляващи 70,6% от стойността на активите на фонда през тримесечието - записаха загуба от 2,1%. Инвестициите с фиксиран доход, които представляват малко повече от една четвърт от активите му, възвърнаха загуба от 2,2%, а активите в недвижими имоти от 3,3%.

Широкообхватният характер на спада "може би показва, че има фундаментален макроикономически фактор, движещ това и... човек би посочил продължаващото нарастване на лихвените проценти", каза заместник-главният изпълнителен директор на фонда Тронд Гранде пред Ройтерс.

Акциите през изминалата година са се представили по-добре в сравнение с други класове активи, каза още Гранде.

Но и там фондът има "известна... загриженост", допълни Гранде, тъй като растежът беше "наистина концентриран върху няколко супер големи американски технологични компании".

Запитан дали вижда по-висок риск от корекция на пазарите сега в сравнение с преди три месеца, Гранде отговори, че не.

Все пак "предупреждаваме, че излизаме от доста дълъг период на ниски лихвени проценти, а също и на експанзивни... фискални политики", каза той.

"Когато лихвените проценти се повишават толкова много и толкова бързо, очевидно ще има бизнеси, които трябва да се рефинансират и да се финансират на по-високи проценти. И въпросът е дали всички са в добра позиция да направят това с рентабилността."

По отношение на войната между Израел и Хамас, фондът е малко изложен на риск, като 0,1% от инвестициите му се държат в Израел, което се равнява на 20,4 милиарда крони, към 6 октомври, в навечерието на началото на конфликта.

Фондът не е променил инвестиционната си стратегия там, но следи ситуацията.

"До степента, в която има потенциал да прерасне в по-голям и по-регионален конфликт, това очевидно е тревожно", каза пред Reuters Гранде във вторник.