Нов данък за милиардерите може да събира по $250 милиарда годишно

35% от печалбите, отчетени от компаниите, се преместват в т.нар. „данъчни убежища“

Новини
15:25 - 23 Октомври 2023
1798
Нов данък за милиардерите може да събира по $250 милиарда годишно

Правителствата по света да отворят нов фронт в глобалното ограничаване на укриването на данъци, като наложат глобален минимален данък в размер на 2% върху милиардерите, обяви Данъчната обсерватория на ЕС, цитирана от Reuters.

С новия данък могат да се събират по $250 милиарда годишно, срещу укриването на данъци.

Към днешна дата ефективният личен данък на милиардерите често е далеч по-малък от този, който плащат други данъкоплатци с много по-скромни средства, тъй като те могат да вложат богатството си във фиктивни компании, които ги предпазват от данък върху дохода, твърди нов доклад за глобалните данъчни укривания за 2024 година.

В случай, че бъде наложен нов данък,

събраната от него сума ще бъде еквивалентна на едва 2% от богатството от близо $13 трилиона, притежавано от 2700 милиардери в света.

Според проучването на Данъчната обсерватория на ЕС над 3000 милиардери по света използват фиктивни компании, за да избегнат данък върху доходите.

В своя доклад организацията споменава 499 европейски милиардери, 835 от Северна Америка, 838 от Източна Азия и още от други части на света, чието общо богатство достига до $12,9 милиарда. В момента всички те плаща близо $44 милиарда под формата на лични данъци. Личните данъци на милиардерите в САЩ се оценяват на близо 0,5%, като в същото време те са равни на 0 във Франция, която иначе е страна с високи данъци.

Данъчната организация е установила, че автоматизирането на обмена на информация между банките е довело до спад на укриването на данъци в офшорни зони с около три пъти за по-малко от 10 години. Въпреки това $1 трилион, или 35% от печалбите, отчетени от компаниите, се преместват в т.нар. "данъчни убежища".