НОВА ВРЪТКА: Гласят бивш министър за омбудсман, за да стане служебен премиер

ГЕРБ също е наясно със схемата за издигането на Антон Станков, разисквана на тайната среща в НДК

Актуални новини
12:20 - 06 Август 2024
3520
НОВА ВРЪТКА: Гласят бивш министър за омбудсман, за да стане служебен премиер

Разрешаването на политическата криза може да бъде преодоляна, ако основните политически сили се разберат за нов служебен премиер и правителство преди изборите, които вече са на 100 процента сигурни.

На тайната среща в НДК на лидери късно в петък, освен свалянето на Рая Назарян като парламентарен шеф, е обсъдена и друга тема. Както е известно, този пост е един от посочените, които могат да излъчат служебен премиер.

На срещата е бил коментиран вариантът да започне спешна процедура по избор на нов омбудсман. Постът е вакантен, след като Диана Ковачева замина през април като съдия в Европейския съд. За нейното място се спряга Антон Станков, бивш правосъден министър в кабинета на НДСВ и председател на Висшия съдебен съвет, пише "Марица".

 
Той е сочен и като възможна номинация на Румен Радев за нов премиер. Този сценарий е бил обсъждан в присъствието на хора от ГЕРБ, а не зад гърба им. Станков явно е предпочитан пред настоящия премиер Главчев, който ядоса не само ПП-ДБ, но и БСП и хората на Ахмед Доган с някои свои назначения на ключови постове.

В коридорите на властта отдавна се шушука, че ако се търси нов министър-председател и служебно правителство, ще е или през назначение на омбудсман, или през заместници на Главчев в Сметната палата. Мандатите на последните обаче са изтекли отдавна. А въпросните постове също са сред посочените, от които президентът Радев може да номинира премиер.

За такъв сценарий трябва безусловно политическа воля на депутатите за спешни заседания, а времето ги притиска и предвид гласуваната вече парламентарна ваканция. Но по закон тя може да бъде прекъсвана за извънредно заседание по всяко време.