Нова Зеландия се отказва от политиката за "нулев ковид"

В петмилионната страна има само 40 жертви на вируса

Свят
18:05 - 22 Ноември 2021
2617
Нова Зеландия се отказва от политиката за "нулев ковид"

В началото на декември Нова Зеландия ще сложи край на над тримесечната карантина в най-големия град на страната - Окланд, като приложи нова стратегия за борба с коронавируса. Това заяви днес новозеландската премиерка Джасинда Ардърн, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От 3 декември властите ще се стремят да възпират разпространението на КОВИД-19, вместо да се опитват да го елиминират напълно, каза тя пред журналисти. Още никоя страна не е успяла да ликвидира изцяло варианта Делта, но Нова Зеландия има по-големи шансове от повечето държави, добави министър-председателката.

До момента правителството водеше политика за "нулев КОВИД" със строги локдауни, усърдно проследяване на контактите на заразените и строг граничен контрол. В петмилионната страна има само 40 жертви на вируса и след натиск за вдигане на карантината в Окланд Ардърн се съгласи на смекчаване на рестрикциите при ваксинирани 83 процента от населението, а не както тя първоначално планираше при ваксинирани 90 процента.

Ще бъде въведена нова, "светофарна" система -: зеленото ще означава липса на антивирусни мерки, жълтото - задължително носене на маски на определени места, а при червен код търговските обекти ще обслужват само ваксинирани и ще се спазва социална дистанция. Строгите карантинни правила за пристигащи от чужбина остават в сила, но Ардърн се ангажира да ги смекчи в началото на 2022 г.