Новата ЦИК е съставена изцяло от жени

Парламентът гласува новия състав на изборния орган

Политика
11:47 - 20 Март 2019
1578
Новата ЦИК е съставена изцяло от жени

Парламентът избра новия състав на Централната избирателна комисия. Председател с единодушен избор на депутатите стана Стефка Стоева, която бе предложена от парламентарната група на ГЕРБ. Нейни заместници станаха Силва Дюкенджиева, доц. Таня Йосифова и Кристина Цанкова-Стефанова. Секретар на комисията ще е Севинч Солакова.

По закон останалите членове ще бъдат назначени от президента Румен Радев по предложение на парламентарните групи, както и партиите с представители в Европейския парламент, които нямат група в Народното събрание.

В дебатите ГЕРБ казаха, че настояват да има приемственост в ЦИК.Според шефа на правната комисия Данаил Кирилов в избора на новия състав на изборния орган няма право да се намесват актуалните политически процеси. Кирилов се оплака, че сред предложенията за членове, които са над 20, виждал доста лица без опит, но за сметка на това със завидни партийни заслуги. "Нека да не се злепоставят основните на демокрацията и изборния процес", призова Кирилов. 

И от ГЕРБ, и от Обединените патриоти благодариха на досегашния състав на ЦИК за усилията да гарантира прозрачен изборен процес през годините, въпреки че често членовете са работили под постоянен натиск.