Новата маркировка по "Струма" - пълна скръб

Материалите са нискокачествени, изпълнението - под всякаква критика

Актуални новини
20:32 - 03 Декември 2021
3352
Новата маркировка по "Струма" - пълна скръб

Европейският център по транспортни политики направиха проверка на поставената преди дни маркировка на АМ „Струма“, където преди седмица 45 души загубиха живота си. Във видео на Европейския център за транспортни политики от 20-ия километър от магистралата, заснето на 2 декември, се виждат ограничителните конуси, пазещи новопоставената маркировка.

Ден по-късно Би Ти Ви направи проверка със специализиран уред – отговаря ли на изискванията.

„Уредът показва нощна светлоотразителност 233, при минимално изискване от 300 миликандела. Тя ще се вижда през нощта, но само в рамките на 2-3 месеца максимум. Когато е януари и дойдат и мъглите, маркировка няма да има“, каза Диана Русинова от ЕЦТП пред Би Ти Ви.

На друг участък - пети километър от АМ „Струма“, маркировката на това място е поставена само преди няколко седмици, а към днешна дата части от нея вече падат.  

„Когато се слага при неподходящи условия и се използват неподходящи материали. ето какъв в резултатът – това е парче от маркировката, което беше отчупено. Най-вероятно тази маркировка не е подходящо да се наслагва върху долната. За това се плаща между 16 и 20 лв. на квадратен метър. Пари на вятъра“, коментира още Русинова. 

Освен видимите с просто око дефекти, оказва се, че проблеми има и със светлоотразяването.

„Тя е положена преди само 3-4 седмици. Тук дори не можем да кажем, че е и маркировка в края на експлоатационния си период“. 

Ще бъдат ли отстранени проблемите, питат от телевизията Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Агенция „Пътна инфраструктура“ няма да взема отношение по нечии твърдения, без да се е запознала и прегледала конкретните факти и резултати. Когато те и бъдат предоставени, ще бъдат детайлно разгледани и ще могат да се дадат обосновани експертни отговори“, гласи писменият отговор на агенцията.