Нови разкрития по делото за смъртта на Милен Цветков

Новини
15:40 - 01 Декември 2021
8005
Нови разкрития по делото за смъртта на Милен Цветков

Делото срещу Кристиан Николов за пътния инцидент, при който загина журналистът Милен Цветков, ще продължи на 20 декември. Причината е, че е необходимо време, за да се изяснят обстоятелства и факти по случая, стана известно на днешното съдебно заседание.

Николов отказа да даде обяснения за случилото се, като каза, че ще се възползва от това си право на по-късен етап. 

"Има още допълнителни въпроси, които са пропуски в досъдебното производство, които е могло да се изчистят. В началото е било заявено, че Кристиан е използвал определени вещества и трябва да се установи доколко те имат отношение към наркотичните вещества, намерени в организма му. Това има отношение към крайния резултат на делото. Те са били заявени в досъдебното производство, но на тях не е било обърнато внимание, затова се налага да се допълва доказателственият материал в съда", каза пред медиите Константин Симеонов, единият от адвокатите на Николов.

По делото е известно, че при произшествието, освен че е шофирал с по-висока скорост от позволеното, Николов е бил под влияние на наркотици, сред които и веществото тетрахидроканабинол.

От разпитите по делото досега е известно, че той е използвал специална паста, поръчана от чужбина, в която се съдържа тази съставка.

Адвокат Симеонов обясни, че българска фирма е внесла от словенската фирма, която продава онлайн такива продукти, голямо количество от тях. Идеята на фирмата била да поиска разрешение от БАБХ за дистрибутирането им на българския пазар. При получаване на пратката, двама представители на фирмата били задържани и им били повдигнати обвинения за държане на вещества със съдържание на наркотичното вещество тетрахидроканабинол.

Експертиза е показала, че в задържаните продукти имало завишено съдържание на веществото - над допустимите 0,2 процента. Вносът обаче не бил скришен и прокуратурата решила да прекрати производството, според адвоката. Той обясни, че по това дело имало и физикохимическа експертиза, а материалите от преписката вече са приложени от съда към делото срещу Николов и ако съдът прецени, може да използва част от тях, които смята за относими.

Съдът одобри искането на защитниците на Николов да се провери дали Агенция "Митници" все още пази иззетите вещества по другото дело, въпреки че има задължение да ги унищожи. Също така на следващото заседание ще бъде разпитан управителят на българската фирма. Съдът обаче отхвърли искането да се поиска справка от фирмата-производител за съдържанието на продуктите й и дали то е било променяно.