НОВИНАТА: Министър Ангелов пръв се ваксинира срещу коронавируса (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ген. Мутафчийски: Ние сме във война, но дойде нашето оръжие, скоро ще си върнем прегръдката

Ексклузивно
10:01 - 27 Декември 2020 (обновена)
5868
НОВИНАТА: Министър Ангелов пръв се ваксинира срещу коронавируса (ВИДЕО+СНИМКИ)

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов стана първият българин, който се ваксинира срещу коронавирус. Това стана днес точно в 10 часа в столичната болница "Света Анна", известна още като Окръжна болница. На третия ден на Коледа в България стартира имунизационната кампания срещу COVID-19. Първите градове, където това се случва са София, Пловдив и Бургас. Днес и в следващите няколко дни ще бъдат ваксинирани лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата.

След като беше ваксиниран министър Ангелов заяви, че вече няма търпение да се види със своя 70-годишен баща, без да се притеснява, че може да го зарази.

Три минути след министъра във Военномедицинската академия (ВМА) беше сложена ваксина и на генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, който освен началник на Военна болница е и шеф на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса.

Ние сме във война, но вече имаме оръжието, скоро ще си върнем прегръдката, заяви ген. Мутафчийски секунда преди да се ваксинира.

Преди да бъдат имунизирани медиците бяха прегледани, бяха им измерени кръвното налягане и температурата, след което те подписаха документ за информирано съгласие.

След проф. Костадин Ангелов в болница "Света Анна" се очаква да бъдат имунизирани и д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

По същото време във ВМА се ваксинират и проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, проф. Крум Кацаров - началник на Клиниката по гастроентерология, проф. Илия Салтиров - началник на Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, както и други началници на клиники във ВМА.

В Пловдив в 10 часа болница „Свети Георги“ първите имунизации срещу COVID-19 са д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

В Бургас в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ - Бургас първата имунизация срещу COVID-19 беше направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея се ваксинират 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти.

Първите дози от ваксините на „Пфайзер“ и "Бионтех" пристигнаха рано сутринта в България от Брюксел, а малко преди 8 часа те бяха посрещнати от здравния министър пред сградата на Центъра по заразни и паразитни болести. Това стана близо 48 часа, след като камионите с препаратите тръгнаха от Белгия синхронно към всички държави от Европейския съюз.

Първата пратка е достатъчна за имунизацията на малко повече от 4500 души. От София до Пловдив и Бургас ваксините бяха транспортирани в климатизиран бус за кренвирши, собственост на популярна фирма за колбаси. Това предизвика вълна от иронични коментари в социалните мрежи. По-късно от фирмата обясниха, че бусът е бил предоставен безвъзмездно за ползване на държавата, а всички изисквания за транспорт са били спазени. Според компанията, собственик на бранда - "Белла България АД", те отдавна имали договор със здравното министерство за логистиката на замразените при минус 80 градуса флакони. Искането е било отправено от държавната фирма "Бул Био" към Националния център по заразни и паразитни болести. 

Ваксините трябва да се съхраняват в специално пригоден фризер, настроен точно на – 71 градуса. От момента, в който бъдат извадени от фризера, ваксините имат срок на годност 5 дни. След гафа с буса за колбаси, в който бяха транспортирани ваксините до Пловдив се оказа, че там те ще бъдат съхранявани в 45-годишен съветски хладилник ЗиЛ. Древният електроуред поддържа температура от 2 до 8 градуса.

Директорът на РЗИ-Пловдив – д-р Ваня Манчева обясни вчера на височайшата делегация, която дойде в града на инспекция - премиера Бойко Борисов и министрите на здравеопазването и на отбраната проф. Костадин Ангелов и Красимир Каракачанов следното: "Няма да ми се карате, проф. Ангелов! Имаме един ЗиЛ, пазим си го, защото работи. Понеже само той има дръжка, на която може да се сложи катинар, си го използваме до ден-днешен. Сега, като видите зила, да не се шокирате! Имаме много добри хладилници!"