Новият Омикрон набира сили в САЩ

Способността на вируса да еволюира е очаквана и ние сме се подготвили за нея, посочи епидемиологът д-р Джон Браунщайн

Здраве
16:39 - 14 Май 2024
3995
Новият Омикрон набира сили в САЩ

Нов вариант на COVID-19 набира сила в Съединените щати и може да доведе до увеличаване на случаите това лято, алармират експерти. KP.2 е подвариант на Омикрон и в момента съставлява около 28,2% от случаите, сочат данните на Центърa за контрол и превенция на заболяванията. За сравнение в средата на март този вариант е открит в едва 1,4 % от случаите.  
 
Първите данни показват, че вариантът KP.2 има повече мутации на шиповия протеин, отколкото JN.1, който вирусът използва, за да се прикрепи и да зарази клетките, което потенциално може да направи KP.2 по-заразен.

„Способността на вируса да еволюира е очаквана и ние сме се подготвили за нея. Като се имат предвид сезонните модели, наблюдавани при COVID-19, това лято може да се очаква леко увеличение на случаите, което прави още по-важни продължаващите усилия за наблюдение и ваксинация“, посочи епидемиологът д-р Джон Браунщайн.

През последните четири години в САЩ се наблюдават летни вълни на коронавирус и това лято също може да се стигне до увеличаване на случаите, но не тежко, както през миналите сезони, пише ABS News.

„Очакваме увеличение и през това лято, но то вероятно няма да е голямо и вероятно няма да е толкова дълбоко, колкото през зимата“, посочи д-р Питър Чин-Хонг, професор по медицина и експерт по инфекциозни болести в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

По думите му вероятно ще става въпрос за „набъбване“, отколкото за „вълна“ или „изблик“ в случаите. „Както когато сте на плажа и виждате, че вълните се приближават. Не е като цунами, не е като огромна вълна, която се разбива, просто е нещо като малко вълнение. Но това означава, че някои хора ще се разболеят“, допълни д-р Питър Чин-Хонг.